Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi Kuzey Kore Konusunda Acil Toplanıyor


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen Kuzey Kore’nin Japonya’nın üzerinden geçen son balistik füze denemesini kınadı.

Birleşmiş Milletler Sözcüsü Eri Kaneko tarafından yayınlanan açıklamada, Genel Sekreter Gutarres, Kuzey Kore’nin son balistik füze denemesinin bölgenin güvenliğini, istikrarını ve diyalog alanı yaratma çabalarını baltaladığını ifade ettiği belirtildi.

Kuzey Kore’nin fırlattığı son balistik füzenin, Pasifik Okyanusu’na düşmeden önce Japonya üzerinden geçtiği, yaklaşık 2.700 kilometre yol kat ettiği bildirildi.

BM Genel Sekreteri Gutarres’in, Kuzey Kore hükümetini uluslararası yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmeye ve iletişim kanallarını yeniden açmaya çalışmaya davet ettiği belirtildi

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bugün öğleden sonra Japonya, ABD ve Güney Kore’nin isteği üzerine Kuzey Kore konusunda acilen toplanıyor.

Halley: “Artık yeter BM ciddi eylem kararları almalı”

Güvenlik Konseyi’nin sabah başlayan barış gücü operasyonlarının ele alındığı toplantı öncesinde bir açıklama yapan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley, Kuzey Kore'nin Japonya'nın üzerinden geçen füze denemesinin, kesinlikle kabul edilemez bir sorumsuzluk olduğunu söyledi. Kuzey Kore’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiği belirterek, “Birleşmiş Milletler Kuzey Kore konusunda ciddi bir karar almalı” dedi.

“130 milyon kişinin üzerinden füze geçti”

Japonya'da 130 milyon insanın yaşadığını ifade eden Halley, “Hiçbir ülkenin üzerinde uçan füzeleri olmamalı. Bu kabul edilemez” dedi.

Halley, Çin ve Rusya'nın Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programları konusunda BM Güvenlik Konseyi ile çalışmaya devam edeceğini umduğunu belirterek daha fazla neler yapılabileceğinin bugün öğleden sonra görüşüleceğini belirterek,” Yeter artık” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG