Erişilebilirlik

Guantanamo’dan 5 Mahkum Daha Bırakıldı


ABD, tartışmalı Guantanamo Hapishanesi’nden beş mahkumu daha başka ülkeye transfer etti

Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, üç Yemenli ve iki Tunuslu mahkumun, Salı günü Kazakistan’a gönderildiği bildirildi.

Amerika’nın son dönemde adı işkencelerle anılan tartışmalı hapishanesinde tutulan kişiler, El Kaide bağlantılı militanlar olduğu şüphesiyle 11 yılı aşkın süredir tutuklu olarak burada tutulmuş ancak yargılanmamıştı.

Amerika bu yıl içerisinde Guantanamo Askeri Üssü'nde bulunan 28 kişiyi serbest bıraktı.

Hapishanede bulunan mahkumların yarıdan fazlasının Yemen uyruklu olduğu bildiriliyor. Ancak Amerika, Yemen'deki karışıklık nedeniyle bunları ülkelerine göndermek istemiyor.

2014 yılı içinde, Guantanamo’dan gönderilen mahkumlar, Gürcistan, Slovakya ve Uruguay’a transfer edilmişti. Kazakistan, Guantanamo’dan mahkum gönderilen ve ağırlıklı olarak Müslüman nüfusa sahip ilk ülke.

Yemenli mahkumların adlarının, Asım Tabit, Abdullah el-Helaki, Muhammed Ali Hüseyin Hanayna ve Sabri Muhammed İbrahim el-Kureyşi olduğu kaydedilirken, Tunuslu iki mahkumun kimliklerini, Adil el-Hakimi ve Abdullah Bin Ali el Lutfi olarak açıklandı.

Başkan Obama, altı yıl önce göreve geldiğinde Guantanamo Askeri Üssü'ndeki hapishaneyi kapatma sözü verdi, ancak Kongre'nin engellemesi nedeniyle bunda başarılı olamadı.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG