Erişilebilirlik

Grup Yorum Mücadelesinde Kararlı


Grup Yorum'un İstanbul İnönü Stadyumun'daki Konseri
Grup Yorum'un İstanbul İnönü Stadyumun'daki Konseri

Terörle mücadele yasası kapsamında, Grup Yorum’un konserlerine gidenler bile soruşturma tehlikesiyle karşı karşıya. Değişim programı öğrencisi bir Fransız genç kız, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Türk halk müziği topluluğu Grup Yorum, kurulduğu 1984 yılından beri siyasi baskılara maruz kalıyor. Grup üyeleri defalarca gözaltına alındı, haklarında dava açıldı, albümlerine el konuldu ve konserleri yasaklandı. Buna rağmen Grup Yorum, Türkiye’nin en çok satan müzik topluluklarından biri. Amerika’nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones’un haberi.

Grup Yorum 25’nci yılını, dans eden 25 binden fazla kişinin doldurduğu İstanbul’daki futbol stadında kutluyor.

Grup, 19 albümüyle, Türkiye’nin en başarılı ve üretken müzik toplulukları arasında yer alıyor.

Özellikle Türkiye’nin askeri yönetim altında olduğu 80’li yıllarda grubu davaların hedefi haline getiren, yaptığı müzik ve sol görüşlü ideolojiye yakınlığı oldu.

Bugün hala karşı karşıya oldukları yasal güçlükleri grup üyesi İbrahim Gökçek şöyle anlatıyor: Gökçek, kapılarının polis tarafından sabahın 4’ünde çalındığını ve o sırada yeni albüm çalışmaları için stüdyoda olduklarını söylüyor. Gökçek, yeni şarkılarının yer aldığı bilgisayarlara el konulduğunu, grup üyelerinin yerlere atılarak üzerlerine göz yaşartıcı gaz sıkıldığını anlatıyor. Nefes almakta zorlandıklarını, polisin üzerlerine basarak hepsini kelepçelediğini ve dışardaki polis minibüsüne emekleyerek çıkarıldıklarını söylüyor.

Mart başında polis, Grup Yorum’un kültür merkezine bir kez daha baskın düzenledi. Türkiye’nin kapsamlı terör yasasından dolayı, grup, DHKP-C örgütüne destek suçlamasıyla sık sık karşı karşıya kalıyor. Adı geçen aşırı sol eğilimli örgüt Ankara’da Amerikan Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı üstlenmişti.

Merkezi Amerika’daki İnsan Hakları İzleme Örgütü Human Rights Watch’un Türkiye uzmanı Emma Sinclair-Webb şöyle açıklıyor: “Grup üyeleri, Türkiye’de çok geniş terörle mücadele yasaları kapsamında hem fikir hem de ifade özgürlüğü ve toplanma hürriyeti açısından terörizm kapsamında haklarında dava açılan binlerce kişi arasında.”

Terörle mücadele yasası kapsamında, Grup Yorum’un konserlerine gidenler bile soruşturma tehlikesiyle karşı karşıya. Değişim programı öğrencisi bir Fransız genç kız, 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Aleyhinde kullanılan kanıtlar arasında Grup Yorum konser bileti de yer aldı.

Ancak bu tür sorunlar grubun başarısını da popülaritesini de etkilemedi. Grup Yorum 2011’de tüm rekorları kırdı ve İstanbul’daki açık hava konserini 250 bin kişi izledi.

Grubun solisti Dilan Balcı, büyük bir kalabalık beklediklerini ama asla bu kadar büyük bir kalabalık olacağını düşünmediklerini anlatıyor. Balcı, orada olmanın kendisine onur verdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Sadece kendim için değil, izleyicilerimiz hatta hepimiz adına mutluydum. Onca insanın hep bir ağızdan ‘özgür bir Türkiye istiyoruz’ deyişini, şarkılarımıza eşlik etmelerini görmek inanılmaz güzeldi. Bence yetkilileri rahatsız eden bu. Ne kadar güçlü olduğumuzu görmeleri.”

Balcı’yı bu tür yaşanmışlıklar ayakta tutuyor. Zira 74 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya. Ancak Balcı herşeye hazırlıklı olduğunu söylüyor: “Ailem ne ile karşıya olduğumun farkında, ve tabii ki endişeli. Ama biz, hapisteyken daha büyük haklar için direnişe devam ettiğiniz özgür tutukluluk denen kavrama inanıyoruz. Hali hazırda 2 grup üyemiz hapiste. Ben de girersem, müzik yapmayı, müziğimi geliştirmeyi sürdüreceğim. Sanatta ustalığa giden yol çalışarak oluşur.”

Balcı’nın duruşması bu ay devam edecek. Hükümet, terör tehdidiyle karşı karşıya olduğu gerekçesiyle bu tür davaların arkasında. Ancak durumu eleştirenler, böylesi başarılı bir müzik grubu hakkında bu tür davalar açılmasının, Türkiye’nin terörle mücadele yasalarının içerik sorunlarını vurguladığını savunuyorlar.

Grup Yorum'un 2010 yılında İstanbul İnönü Stadyumu'ndaki Konseri

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG