Erişilebilirlik

Grip Aşısının Bilinmeyen Faydaları


Grip Aşısının Bilinmeyen Faydaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
Tıp uzmanları hiçbir hastalığın grip kadar çok sayıda insanı öldürmediğini söylüyor.

Loreen Naylor gibi kalp hastaları için risk daha da fazla. O yüzden Naylor her sene aşı oluyor: “Bence bu çok önemli. Kendi sağlığıma özen gösteriyorum ve grip olmamaya çalışıyorum.”

Doktorlar grip olan kalp hastalarında kalp krizi, kalp yetmezliği ve felç riskinin daha da yükseldiğini söylüyor.

Araştırmacılar bedenlerimiz hastalıkla mücadele ederken damarlardaki inflamasyonun daha aktif hale geldiğini ve bunun pıhtılaşma ve tıkanmaya neden olduğuna inanıyor. Ancak grip aşısının sağlıklı insanları da kalp krizi ve felçten koruduğuna dair bulgular var.

Toronto’daki Kadın Koleji Hastanesi’nden Dr. Jacob Udell 7 bin hastadan gelen verileri incelemiş. Aşı olmayan grupla karşılaştırdıklarında grip aşısı olanlar arasında ortalama kalp krizi, felç ve diğer kardiyovasküler sorunların yüzde 33 düştüğünü belirtiyor.

Yakın geçmişte kalp krizi geçiren kişiler için grip aşısı, riski fazladan yüzde 50 azaltıyor. Bu nedenle Dr. Udell çekinmeden aşı yaptırmayı tavsiye ediyor.

Doktor “Grip aşısı hakkında kuşkuları olan herkese konuya kalp açısından baktığımızda da fazladan yarar elde edeceklerini hatırlatmak isterim,” şeklinde konuşuyor.

Dr. Udell bir sonraki çalışmasında daha büyük bir grup üzerinde deney yaparak aynı sonucu elde edip edemeyeceğini inceleyecek. Son deneyin sonuçları Amerikan Tıp Derneği Dergisi’nde yayınlandı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG