Erişilebilirlik

Grip Yüzünden Ölümleri Önlemek İçin Aşı Şart


Grip Yüzünden Ölümleri Önlemek İçin Aşı Şart
Grip Yüzünden Ölümleri Önlemek İçin Aşı Şart

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl dünyada 500 bin kişi grip hastalığından ölüyor. Doktorlar, gripten korunmanın en etkili yolunun kış başlamadan aşı yaptırmak olduğunu söylüyor. Araştırmacılarsa, değişik grip virüslerine karşı etkili olabilecek tek bir aşı geliştirme yolları arıyor. Uzmanlar, böyle bir aşının en az birkaç kış sezonunda hastalıktan korunma sağlayabileceğini belirtiyor.



Atlanta’nın bulunduğu Georgia eyaleti bu yıl en fazla grip vakası görülen yerlerin başında geliyor. Her yıl değişik türleri ortaya çıkan grip virüsü önceden tahmin edilemiyor. Çocuk Tıp Merkezi’nden Dr. Jennifer Shu, bu yıl birden çok grip virüsüne rastladıklarını söylüyor: "Bize gelen hastalarda B ve A tipi gribe yol açan virüsler görüyoruz. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi de bu yıl en çok görülen virüslerin H3N2 ve H1N1 olduğunu açıkladı."

Sağlık yetkilileri, gripten korunmak için, 6 aydan küçük bebeklerin dışında herkesin aşı olması gerektiğini söylüyor. Bu yıl piyasaya sürülen aşı, grip sezonunda görülen virüslerin hepsine karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar, aşıyı geliştirmeden önce, sezon içinde ortaya çıkması muhtemel virüsleri tahmin etmek için araştırmalar yapıyor.

Asıl hedefse bugüne kadar var olan bütün grip virüslerini kapsayacak tek bir aşı geliştirmek. Bu yapılabilirse her yıl üretilen sezonluk aşılar tarihe karışacak. Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü Başkanı Dr. Anthony Fauci şöyle konuşuyor: "Bu aşı fareler, maymunlar ve diğer laboratuvar hayvanları üzerinde olumlu sonuç verdi. İnsanlar üzerinde denemeler de başladı ve büyük olasılıkla aynı sonuçları insanlar üzerinde görmemiz mümkün."

Uzmanlar, aşının yapıldığı hayvanlarda, grip virüsünün birçok çeşidine karşı bağışıklık sisteminin güçlendiğini görmüş. Dr. Fauci bunun bilimsel açıklamasını şöyle yapıyor: "Virüslerin kök adını verdiğimiz bölümleri var. Bu ampulde gördüğünüz gibi, içinde bir çekirdek, yani kök var. Biz bu kökün her virüste değişmeyen özellikler taşıdığını gördük. Sonra da bu köke karşı tek bir aşı geliştimek mümkün mü diye düşündük. Ve sonuçta mümkün olduğunu gördük. Grip virüsleri, günümüz teknolojisiyle geliştirilen sezonluk aşılardan daha hızlı şekilde evrim geçirebiliyor. Bu da salgınlara neden oluyor. Uzmanlar, yeni geliştirilecek tek tip aşı, virüsün her türüne karşı koruma sağlayacağından, griple mücadelede bir devrim yaratacağına inanıyor. Daha da önemlisi, çocuklara verilen bu aşı, onlara yaşamlarında daha güçlü bir “bağışıklık” kazandıracak. Bu çalışma çok önemli çünkü grip virüsünün 1999 türünü kapsayan ve laboratuvar hayvanlarında etkili olmuş tek bir aşıyı insanlarda da başarıya ulaştırırsak, 1934’ten 2007’ye kadar görülen tüm grip virüslerine karşı koruma sağlamış olacağız."

2009 yılında H1N1 salgını yaşandığında grip aşısı sıkıntısı çekildi. Üretim gecikti çünkü araştırmacıların virüsü anlamak için milyonlarca yumurtada büyütmeleri gerekti ve bu da uzun sürdü.

Ancak üzerinde çalışılan aşı, virüsü yumurtada büyütme yöntemiyle yapılmıyor. Yeni aşı, gribin genetik haritası gözönüne alınarak geliştirilecek ve üretim aşaması daha hızlı olacak. Bu sayede daha az kişi hastalığa yakalanacak ve ölümler de azalacak. Ayrıca aşının ekonomik olarak daha hesaplı olması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG