Erişilebilirlik

Gözler Münih Güvenlik Konferansına Çevrildi


Almanya’nın Münih kentinde Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun zirvesinde tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda anlaşmasının ardından, gözler şimdi Münih Güvenlik Konferansı’na çevrildi. Siyasi gözlemciler ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında sağlanan uzlaşmanın Güvenlik Konferansı’ndaki görüşmeleri de belirleyebileceğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, varılan anlaşmanın kağıt üstünde olduğunun unutulmaması gerektigini belirterek, “Önemli olan bundan sonraki süreçte varılan uzlaşının sahadaki eylemlere nasıl yansıyacağıdır. Siyasi dönüşüm olmadan barışı sağlamak mümkün değil” şeklinde konuştu. Kerry, insani yardımların her ihtimalde önümüzdeki hafta başlayacağına inandığını da söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise daha temkinli konuşarak, "Suriye'de insani durum kötüleşiyor, düzeltmek için ortak çaba gerekiyor" dedi ve aynı zamanda Rusya”nın IŞİD ve El Nusra'ya yönelik hava saldırılarını sürdüreceğini belirtti. Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun tutumunu twitter hesabından yorumlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'deki sorunun çözümü yolunda önemli bir fırsat yakalandığını söyledi. Çavuşoğu, “Önemli olan bu fırsatın kullanılması, hava saldırılarının durdurulması, sivillerin hedef alınmaması ve insani erişimin sağlanmasıdır” dedi.

Uluslararası Suriye Destek Grubunun toplantısından sonra daha da önem kazanan Münih Güvenlik Konferansı 20 ülkenin hükümet ve devlet başkanı ile yaklaşık 60 dışişleri ve savunma bakanının katılımı ile başlıyor. “Suriye’de başlatılacak olası bir kara harekatı 3. dünya savaşına davet demektir.” şeklindeki açıklamasıyla gündemi oluşturan Rusya Başbakanı Medvedev’in ülkesinin Suriye politikası ile ilgili yapacagı sunum merakla bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’in yanısıra Ürdün Kralı Abdullah, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg gibi isimlerin beklendigi, Türkiye’yi de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil edecegi konferansın başkanı Wolfgang Ischinger, “Münih Güvenlik Konferansı şiddet sarmalından kurtulmak icin çok önemli bir fırsattır” dedi. Dünyanın tehlikeli bir süreçten geçtiğini vurgulayan Ischinger, “Rusya Türkiye´nin düsürdügü uçak olayında misilleme yapmayı tercih etseydi, nerede olurduk, bunu düşünmek bile istemiyorum” dedi.

Münih’te tüm tarafların arkasında duracağı bir uzlaşma için çaba gösterilmesini isteyen konferans başkanı, “Burada da sonuç alamazsak, bu krizin daha da büyümesini engellemek icin tek alternatif kalıyor, o da ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında bir zirve” şeklinde konuştu.

Açılışını Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in yapacağı konferans Pazar gününe dek sürecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG