Erişilebilirlik

Gözler Güney Carolina Önseçimlerinde


Gözler Güney Carolina Önseçimlerinde
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Amerika’da Başkanlık seçimlerinin ilk aşamalarından biri olan New Hampshire önseçimleri, Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump ve Demokrat Parti’den Bernie Sanders’ın zaferiyle sonuçlandı. Sırada Şubat sonunda Güney Carolina’da yapılacak önseçimler var ve aday adaylarının dikkatleri de hızla bu eyalete kaydı. Demokrat kanadın Hillary Clinton ve Bernie Sanders olmak üzere sadece iki aday adayı var. Daha kalabalık olan Cumhuriyetçi cepheyse, New Hampshire önseçimlerinden sonra büyük ölçüde daraldı. 20 Şubat’ta Cumhuriyetçiler, 27 Şubat’ta Demokratlar’ın oy vereceği Güney Carolina önseçimlerinin aday adayı sayısını daha da azaltması bekleniyor.

Iowa ve New Hampshire önseçimlerinde, iki partinin de farklı kazanan ve kaybedenleri oldu. Güney Carolina önseçimlerininse, her iki cephede de başkanlık adaylığına en yakın isimleri belirlemesi bekleniyor. New Hampshire’da Hillary Clinton’ı ağır bir yenilgiye uğratan Bernie Sanders zaferini pekiştirmeye çalışıyor. Sanders, New York’taki dar gelirli semtleri ziyaret etti.

Sanders destekçilerinden biri, “Bernie Sanders söylediklerine inanıyor. Gerçekten bizim için savaşıyor ve benim de hoşuma giden bu” şeklinde konuşuyor.

Ancak Güney Carolina’da güçlü bir desteğe sahip olan Hillary Clinton yine Sanders’ın önüne geçmeye çalışıyor: “Önemli olan şeyin kaybedip kaybetmemek değil, kaybedince yeniden ayağa kalkmak olduğunu öğrendik.”

Cumhuriyetçi Ted Cruz Iowa’daki sürpriz zaferini tekrarlayamadı. Milyarder Donald Trump New Hampshire’da yeniden liderliği ele geçirdi. Bazı uzmanlara göre Trump, Güney Carolina’dan da zaferle çıkabilir.

St. Anselm Üniversitesi'nden Chris Galderi, “Trump büyük olasılıkla Güney Carolina önseçimlerinde de başarılı olacak. Cumhuriyetçi Parti’nin sorması gereken soru şu: Trump’ı durdurabilecek kimse var mı? Şu anda Trump, bir başkan adayının sahip olması beklenen parti desteğine sahip değil” şeklinde konuşuyor.

Öte yandan, Trump’a rakip yeni bir isim ortaya çıktı. New Hampshire’da ikinciliği elde eden Ohio Valisi John Kasich, parti liderlerinin daha kolay kabullenebileceği bir isim olabilir: “Güney Carolina önseçimlerini dört gözle bekliyorum. Iowa ve New Hampshire heyecanlı geçti. Michigan’a gitmek için sabırsızlanıyorum.”

Iowa ve New Hampshire’da çok az oy alan New Jersey Valisi Chris Christie ve eski firma yöneticisi Carly Fiorina yarıştan çekildi. Iowa’da beklenmedik bir destek gören Florida Senatörü Marco Rubio ise vazgeçmek niyetinde değil. Florida eski valisi Jeb Bush her iki önseçimde de ilerleme kaydetmedi. Ancak Bush, güçlü bağışçılarının ve daha önce iki başkan çıkarmış olan ailesinin desteğiyle yarışa devam ediyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG