Erişilebilirlik

“Görünmeyeni” Gören Fotoğraf Makinesi


Bir köşenin arkasında saklı duran nesneyi ya da kişiyi elinizdeki fotoğraf makinesinin yardımıyla fotoğraflamak ister miydiniz? Yanıtınız “evet” ise, bu hayalinizin gerçekleşmesi o kadar da zor değil. Amerikalı lazer uzmanlarının ürettiği bir fotoğraf makinesi prototipi sayesinde, artık duvar gibi bir engel nedeniyle görüş açısına giremeyen objelerin 3 boyutlu görüntüsü elde edilebiliyor.

Prototip makine, gizli objenin karşı duvara yansıyan lazer ışık titreşimlerini bir araya getirerek fotoğrafını çekebiliyor. Bu fotoğraf henüz çok net olmasa da, objenin şekli, yönü ya da hareketi hakkında birçok ayrıntıyı ortaya çıkarabilecek kadar gerçeği yansıtabiliyor.

Wisconsin’de bulunan Morgridge Araştırma Enstitüsü’nde üretilen fotoğraf makinesinin öncelikle askeri arama-kurtarma operasyonlarında kullanılır hale gelmesi bekleniyor. Ancak enstitü uzmanları “Çok yakında olmasa da bir gün bu fotoğraf makinesini iPhone’unuzun bir parçası olarak görürseniz şaşırmayın” diyor.

Yaklaşık iki yıl önce ilk çalışmaları başlayan prototip şu esasla çalışıyor: Fotoğraf makinesi bir köşenin arkasında kalan, yani görülemeyen objenin karşısında ya da yanındaki duvara yansıyan laser titreşimlerini topluyor ve bunları tıpkı bir yapbozun parçalarını birleştirir gibi bilgisayarda bir araya getirerek 3 boyutlu bir fotoğrafa dönüştürüyor.

Uzmanlar, “Burada uyguladığımız yeni bir fizik kanunu değil. Sadece lazer, fotoğraf makinesi ve bilgisayar teknolojisindeki gelişmelerden yararlanıyoruz” diyor.

Prototip fotoğraf makinesi şu anda çok büyük ve pahalı olduğu için tüketicilerin bu cihazı yakın bir gelecekte kullanmaya başlaması mümkün görünmüyor.

XS
SM
MD
LG