Erişilebilirlik

Gorsuch’ın Onay Sürecine Erteleme


Senato Adalet Komisyonu, Başkan Donald Trump’ın Anayasa Mahkemesi’ne yargıç adayı Neil Gorsuch’ın onay sürecini erteledi. Demokratların eski başkan Barack Obama’nın gösterdiği adayı Cumhuriyetçilerin reddetmesine öfkeleri dinmişe benzemiyor.

Demokratlar Pazartesi günü komisyon oturumunu erteleme haklarını kullandı.

Komisyondaki en kıdemli Demokrat Dianne Feinstein Obama’nın Anayasa Mahkemesi’ne aday gösterdiği Merrick Garland’ın çok kaliteli olduğunu ancak Cumhuriyetçilerin başkanlık seçim sürecinde yüksek mahkeme adayını dinlememekte ısrar etmeleri nedeniyle Garland hakkında oturum yapılamadığını kaydetti.

Komisyonun başkanı Cumhuriyetçi senatör Chuck Grassley Feinstein’ın sözlerine bir yorumda bulunmadı. Grassley, “Onun nasıl kaliteli bir hakim olduğunu biliyoruz” dedi.

Bir kısım Demokrat Gorsuch’in geçen haftaki onay sürecinden beri onay görüşmelerinde muhalefetlerini dile getirmiş durumda. En dikkat çeken de nihai oylamasında 3’te 5 çoğunluk isteyeceğini açıklayan Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer.

100 üyeli Senato’da Cumhuriyetçilerin 52 sandalyesi bulunuyor. Gorsuch’in Anayasa Mahkemesi üyesi olması için 8 Demokrat’ın Cumhuriyetçiler’e destek vermesi gerekiyor. Ya da çoğunluktaki Cumhuriyetçiler Anayasa Mahkemesi üyelerinin onay sürecini uzatmayı aşmak için Senato kurallarını değiştirebilirler ve sadece çoğunluğun oyuyla Gorsuch’in üye olmasının yolunu açabilirler.

Böyle bir kural değişikliği ‘nükleer seçenek’ olarak tanımlanıyor ve bu Senato’nun yapısını değiştirecek. Senato, tarihsel olarak azınlığa da çoğunluğun isteğini erteleme ya da bozma özelliğini tanıyor.

Demokratların kendileri 2013’te Senato’da çoğunluk partiyken Anayasa Mahkemesi seçimi dışında başkanların çeşitli pozisyonlara aday gösterdiği isimlerin onay oturumlarındasüreci uzatma taktikleriyle ilgili kuralları değiştirmişti. Böyle yaparak Cumhuriyetçilerin o zamanki süreci uzatan uygulamalarını aşabilmişlerdi.

Bu kural değişikliği Trump’ın kabinesinin onaylanma sürecini daha kolay hale getirmişti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG