Erişilebilirlik

Görevden Alınan Tayland Başbakanı Gözaltında


Darbeyle görevden alınan Tayland Başbakanı Yingluck Shinawatra ve çok sayıda diğer siyasetçi, darbe yapan askeri liderlerle toplantıdan sonra ortadan kaybolmuştu. Son gelen haberlere göre başbakan tutuklu bulunuyor

Orduyla toplantıya çağrılan başbakan ve diğer siyasetçiler bugün Bangkok’ta bir askeri binaya vardı.

Darbeden sonra geçici başbakan olarak atanan Niwattumrong Boosongpaisan da toplantıya katılanlar arasındaydı. Yingluck’un mahkeme kararıyla görevden ayrılmasından sonra Boosongpaisan krallığın yönetiminden sorumluydu.

Üst düzey bir ordu yetkilisiyle görüşen Reuters, Yingluck’ın bir haftalık süreyi aşmamak üzere tutuklu kalacağını öğrendi.

Ordu Yingluck’ın yanı sıra 150 siyasetçiye ülkeyi terk etme yasağı getirdi.

Ülke medyası bugün olağan çalışma düzenlerine döndü.

Dün gerçekleşen darbede kan akmadı. Ancak darbenin liderleri gece vakti sokağa çıkma yasağı getirdi ve anayasayı askıya aldıklarını açıkladı.

General Prayuth Chan-Ocha darbe liderlerinin kamu düzenini sağlamayı ve siyasi reformlar gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi. Ülke son 6 aydır bazen şiddet olaylarının da yaşandığı siyasi kavgalarla çalkalanıyor.

Amerika’nın Tayland Büyükelçisi Kristie Kenney, Amerika’nın Sesi’nden Steve Herman’a verdiği demeçte Washington’un ülkedeki insan hakları durumundan kaygı duyduğunu açıkladı. Bangkok’taki olaylara Amerika’nın ve Batı ülkelerinin ilk tepkisi sivil idareye olabildiğince hızlı dönülmesi çağrısı yapmak oldu. Batılı hükümetler askeri darbenin gereksiz olduğunu belirttiler.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG