Erişilebilirlik

Google'ın 'Street View' Programı Almanya'da da Tartışma Yarattı


Google'ın 'Street View' Programı Almanya'da da Tartışma Yarattı
Google'ın 'Street View' Programı Almanya'da da Tartışma Yarattı

Bilişim devi Google'in Street View uygulamasıyla internet ortamında ev, apartman ve iş merkezlerinin dış cephesinin fotoğraflarını sokak görünümüyle yayınlayarak, kullanıcılara Alman kentlerini sokak sokak gezme, şehirlerde sanal gezinti yapma olanağını sağlayacak.

Uygulamayla, cadde ve sokakları üç boyutlu olarak görmek, örneğin tatil için planlanan bir itelin bulunduğu çevreyi incelemek mümkün. Google bu özel program için geçen bir yıl boyunca toplam 20 Alman kentinde tepesinde kamera taşıyarak şehri dolaşan arabalar aracılığıyla bütün caddelerin baştan sonra resmini çekti. Ancak resimlerde özel mülklerin, araba pilakalarının ve kimi zaman da örneğin bahçelerinde güneşlenen insanların yer alması, özel hayatın ve mahremiyetin korunması ilkelerini ihlal ettiği gerekçesiyle Almanya’da büyük tepki buluyor.

Bir ankete göre, Almanlar'ın yüzde 70'i evinin fotoğraflarının söz konusu uygulama kapsamında yayımlanmasını istemediği sonucu ortaya çıktı. Bu arada aralarında Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’nin de bulunduğu çok sayıda politikacı da, evlerinin görüntülerinin uygulamada kullanılmasını engellemek için başvuruda bulundu. Mikrofonumuzu tuttuğumuz Almanyalı Türklerin büyük bir bölümü ise yeni uygulamaya karşı değiller.

Almanya Tüketim Bakanı İlse Aigner ise, İçişleri Bakanlığı ile birlikte Google'in çekimlerine karşı yasak getirmeyi planlıyor. Google'in halkı Street View uygulamasında kasıtlı şekilde yeterli derecede aydınlatmadığını savunan Aigner, sanal dünyanın devinden evlerinin ve dükkanlarının fotoğraflarının Street View'da yer almaları istemeyenlerin itiraz haklarının genişletilmesini talep etti ve aksi takdirde Federal Özel Bilgileri Koruma kanununda değişiklik yapılacağını duyurdu. Ancak Almanya’nın Çin ve İran gibi ülkelerde bazı internet sitelerine uygulanan sansürü en çok eleştiren ülkelerden biri olması konuya daha başka bir boyut getiriyor.

Google yetkilileri, Almanya’yı kendilerine baskı uygulamakla suçladı, ayrıca yöneltilen bütün şartlara uyduklarını, hatte itirazda bulunan insanların yüzlerini ve otomobil plakalarını tanınmamaları için pikselleyerek kapattıklarını açıkladı. Google, uygulamada evlerinin resimlerinin bulunmasını istemeyenler için online itiraz formu hazırladı. Alman basınında yer alan habere göre, şimdiye kadar toplam 200 bin kişi evinin görüntülerinin uygulamada kullanılmasını durdurmak için başvurdu. Uzmanlar Almanya’da kullanılan internet arama motorları arasında yüzde 80’lik bir paya sahip olan Google’ın bu tartışmalarla birlikte ülkede itibar kaybettiğini, ve kullanım oranının azalacağını savunuyorlar.

XS
SM
MD
LG