Erişilebilirlik

Google’a Sorun Yanıtını Versin


İnternetin lider arama motoru Google’ın gelecek aylarda büyük değişiklikler yapacağı haberi heyecan yarattı. Haberin kaynağı Wall Street Journal gazetesi. Gazeteye göre, Google planladığı değişiklikle birlikte arama motorunu sadece internet adreslerini bulan bir araç olmaktan çıkarıp, daha akıllı, hedefe yönelik sonuçlar bulan; ya da yazdığınız sorulara doğrudan cevap verebilen bir hale sokacak.


Wall Street Journal’ın Google’ın arama motoru yöneticisi Amit Singhai’yla yaptığı söyleşiye ve adını açıklamadığı bazı kaynaklara göre Google, arama motorlarının işleyişini kökten değiştirebilecek bir hamleye hazırlanıyor. Gazete, Google her ne kadar açık açık söylemese de planların içinde “semantik” yani anlam bilimsel arama seçeneğinin de yer alacağı yorumuna yer verdi. Buna göre, Google’da bir arama yaptığınızda arama motoru, bir kelimeyi ilgili başka bir kelimeyle ilişkilendirebilecek ve karşınıza daha anlamlı sonuçlar çıkarabilecek. Örneğin “Google” yazdığınızda kendi arama sayfasına yönlendirmek yerine bu kelimeyi şirketin kurucuları olan Larry Page ve Sergey Brin’le ilişkilendirip, sonuçlar arasında onları da göstermek gibi.


Wall Street Journal’a açıklamalarda bulunan Google’ın arama motoru yöneticisi Amit Singhai, internette arama yapma şeklinin değişmesi konusunda giderek artan ihtiyacı şu sözlerle anlatıyor: “Google, insanların dünyayı algılama şeklini daha çok yansıtmaya çalışacak. Çünkü mevcut düzende çoğu zaman bir kelimeyi arama motoruna yazıyor ve aradığımız yanıtı bize verecek bir internet sitesinin karşımıza çıkmasını bekliyoruz.”

Yeni arama düzeninde Google, “ilintili başlıkları” da daha fazla karşınıza çıkaracak. Örneğin “Washington” yazdığınızda sonuçlarda sadece Washington’un turist bürosu adresleri değil, şehrin hava sıcaklığı, yeri gibi ilgili başlıkları da kolayca görmek mümkün olacak.


Hatta daha da ileri giderek “Dünyanın en büyük gölleri hangileridir?” sorusunu yazdığınızda Google, sizi başka internet sitelerine yönlendirmek yerine doğrudan sorunuzun yanıtını verebilecek.

Yeni düzenleme gazetenin iddia ettiği gibi yürürlüğe konursa Google’ın şu anda yüzde 66’sını elinde bulundurduğu arama motoru pazarında Microsoft’un “Bing”iyle arayı daha da açması ve Apple’ın “Siri”siyle rekabete girmesi muhtemel.

Bazı teknoloji bloğu yazarları ise bu haberleri “Google’ın reklam çalışmalarından biri” olarak niteledi. Google’ın mevcut arama mantığının zaten semantik arama özelliklerine az çok sahip olduğunu yazan Search Engine Land editörü Danny Sullivan gibi isimler son haberlerin aşırı heyecan yaratmasını anlamsız bulduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG