Erişilebilirlik

Google Aşırıcılığa Savaş Açtı


Google şirketi özellikle YouTube üzerindeki terörizm ve aşırı şiddet içeren görüntülerin tespit edilmesi ve kaldırılmasıyla ilgili çabalarını artırdığını duyurdu.

Google’dan yapılan açıklamada “Biz ve diğer firmalar yıllardır politikalarımıza aykırı içerikleri kaldırmak konusunda çalışmış olsak da ortada şimdi sektör olarak çok daha fazlasını yapmamız gerektiğini gösteren rahatsız edici bir gerçek var” denildi.

Google ilk olarak aşırılıkla ilgili mesajlar içeren videoları tespit için kullandığı teknolojinin kullanımını artıracağını belirtiyor. Şirket bu noktada geride kalan 6 ay boyunca sildiği terörle bağlantılı içeriklerin yüzde 50’den fazlasını, kullandığı video analiz modeli yazılımıyla tespit ettiğini söylüyor.

Firmadan yapılan açıklamada ayrıca, bundan sonra terörle bağlantılı içeriklerin daha hızlı şekilde tespit edilmesi ve silinmesi için içerikleri sınıflandırmak amacıyla en gelişmiş yapay zeka cihazlarını devreye sokabilecek daha fazla mühendis çalıştıracakları belirtildi.

Şirket sadece teknolojiyi kullanarak sorunun tamamen çözülemeyeceğini ifade ediyor ve bu sebeple “Yotube Güvenilir İşaretleme” programında çalışmak üzere kadrolarına 50 uzman takviyesi daha yapıyor. Bu programda görev yapan kişilerin şiddet propagandasıyla haberin ayrımını daha iyi yapabildikleri ve bu noktada yüzde 90 oranında daha hızlı olabildikleri belirtiliyor.

Google ayrıca, şirket politikasını net ihlal etmeyen videolara karşı daha sert tavır alacağını duyurdu. Kışkırtıcı dini ya da ırkçı videoların bir uyarı ile ancak ekrana geleceği, ayrıca bu videolardan gelir elde etme, insanların bu videolara yorum yazması ya da destek vermesine izin verilmeyeceği belirtildi.

Google böylece bu tarz videoların daha zor bulunabileceğini ve bunlara daha az insanın erişebileceğini belirtiyor. Şirket açıklamasında “Bu kararımızın aşırı rencide edici bakış açılarını öne çıkarmadan, ifade özgürlüğüyle bilgiye erişim arasında bir dengeyi kurduğuna inanıyoruz” denildi

Dördüncü adımda ise Google, radikalleşme karşıtı çabalarını “Yeniden Yönlendirme Yöntemi” olarak isimlendirdiği bir yolla genişleteceğini kaydediyor.

Şirket buna ilişkin açıklamasında da, “Bu umut verici yaklaşım, potansiyel IŞİD üyelerine ulaşmak için çevrimiçi reklamcılığın gücünden yararlanıyor ve onları örgüte katılmaya ilişkin fikirlerini değiştirebilecek terör karşıtı videolara yönlendiriyor. Bu sistem ilk kullanılmaya başlandığında potansiyel IŞİD sempatizanları bu ilan linklerini çok yüksek oranda tıkladılar ve yarım milyon dakikadan fazla süreye sahip, teröristlerin vermeye çalıştığı mesajları çürüten videoları izlediler” dedi.

Google’ın uyguladığı bu adımlar ilk olarak Financial Times gazetesinin Pazar günkü makaleler ekinde yayınlandı. Şimdi aynı bilgileri Google Blog sayfasında da bulmak mümkün.

Google’ın bu adımları sosyal medya devi Facebook şirketinin terörizmle ilgili içerikle savaşmak için yapay zeka kullanmaya başladığını açıklamasının ardından geldi.

Bu yılın başlarında kar amacı gütmeyen bir şirket olan Southern Poverty Law Center Google ve Facebook gibi organizasyonları eleştiren bir rapor yayınladı. Şirket Google ve Facebook gibi sosyal ağ şirketlerinin, nefret söyleminin yayılmasını önleme, aralarında kadınlara, İslam’a, LGBT üyelerine, azınlık gruplara, Meksikalılara, çeşitli gruplara ve Yahudi soykırımına dair yanlış bilgiler içeren sitelere, Amerika’ya karşı çeşitli azınlık gruplara dair yanlış bilgiler ve komplo teorilerinin yayınlanmasına karşı çok az çaba sarf ettiklerini savunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG