Erişilebilirlik

Gönüllü Rehine Değişiminde Ölen Fransız Polise Resmi Tören


Fransa, geçtiğimiz Cuma günü Trebes kentinde bir süpermarkette yaşanan terör saldırısında saldırgan Redouane Lakdim'in elinden rehine aldığı kadının yerine geçtikten sonra hayatını kaybeden jandarma Arnaud Beltram’a ağlıyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, düzenlenen resmi törende, devlet nişanı "legion d'honneur" ile ödüllendirdiği Beltram için, "Fransızlar'ın destansı direniş ruhunu uyandırdın" dedi.

Gönüllü olarak ellerini havaya kaldırıp, silahını yere bırakıp, kadın rehinenin yerine geçtikten sonra iki saat boyunca esir kalan Beltram, saldırgan Redouane Lakdim’i etkisiz hale getirmeye çalışırken duyulan üç el silah sesinin ardından yaşamını yitirdi.

Gönüllü Rehine Değişiminde Ölen Fransız Polise Resmi Tören
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Beltram’ın “bir yurttaşı kurtarmak için kendi hayatını feda eden” kahramanlığı Fransızları gözyaşına boğdu. Meclisten belediyelere, hatta olayın yaşandığı Super U mağazalar zincirlerinin tümünde, kiliselerde, askeri kışlalarda Beltram ve yaşamını yitiren üç kurban için saygı duruşunda bulunuldu.

Saldırgan tarafından boğazından kesilerek ve üç el ateş edilerek öldürülen Beltram için Fransa’da devlete hizmet eden büyük isimlerin gömüldüğü Pantheon önünden başlayan cenaze töreni, devlet törenlerinin yapıldığı Invalides Meydanı’nda devam etti.

Askeri onur törenlerinin düzenlendiği Invalides'de Beltram için düzenlenen devlet törenine Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy ve François Hollande, politikacılar, Beltram'ın silah arkadaşları ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Macron, 44 yaşındaki Beltram’ın bir yurttaş için hayatını cesurca feda ettiğini belirterek, "Yarbay Arnaud Beltram, Fransız kahramanlığını, nihilist barbarlar karşısında, Fransızlar'ın destansı direniş ruhunu yeniden uyandırdı" dedi. Fransız Cumhurbaşkanı, Beltram'ın naaşına ülkenin en üst devlet nişanı olan “Legion d’Honneur” madalyasını taktı.

Saldırganın sevgilisine soruşturma

Öte yandan saldırgan 25 yaşındaki Redouane Lakdim ve saldırıya ilişkin soruşturma devam ediyor. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Lakdim’in 18 yaşındaki sevgilisi Marine P. hakkında, "teröre yardım ve yataklık etmek" suçundan soruşturma açıldı.

Hıristiyan bir ailenin çocuğu iken Redouane ile tanıştıktan sonra Müslüman olan Marine P’nin cep telefonunda, saldırıdan yalnızca bir saat önce, Lakdim tarafından atılan ve Kuran’dan bir ayet içeren "İnanmayanlar kahrolacak, cehenneme gidecek" mesajının atıldığı ortaya çıktı. Genç kadının, ifadesi sırasında şiddeti onayladığı ve ifadesinde pişmanlık içeren bir cümle de kullanmadığı belirtildi.

Polis kaynakları, Redouane ve sevgilisinin 2016 yılından bu yana Fransız istihbaratı’nın "güvenlik fişi/ S fişi" adını verdiği fişleme yöntemiyle izlendiği de Fransız medyasına sızan bilgiler arasında.

Son iki yılda radikalleşen Marine P.'nin evde ve ibadet sırasında türban taktığı, dışarıda türbanını çıkardığı kaydedildi. Paris Cumhuriyet Savcısı François Molins, genç kadının "16 yaşında İslam dinini seçtiği ve radikalleşme yönünde tüm belirtileri gösterdiği için S fişi ile takibe alındığını, gözaltına alınırken de tekbir getirerek ‘Allahüekber’ dediğini" açıkladı. Marine P.’nin sosyal medya üzerinden IŞİD'e hayranlığını da dile getirdiği tespit edildi.

Gözaltı sorgusunda çiftin bir aydır cep telefon üzerinden görüşmediğini tespit eden terörle mücadele birimleri, Telegram benzeri şifreli bir uygulama üzerinden saldırıyı planlayıp-planlamadıkları üzerinde duruyor.

Polis soruşturması, Redouane Lakdim’in saldırıyı tek başına mı, yoksa örgüt bağlantısıyla mı işlediği sorusu üzerinde ilerliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG