Erişilebilirlik

Göltaş: "Türkiye Enerji Kaynaklarını Yeterince Kullanmıyor"


Göltaş: "Türkiye Enerji Kaynaklarını Yeterince Kullanmıyor"
Göltaş: "Türkiye Enerji Kaynaklarını Yeterince Kullanmıyor"

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş’a göre, Türkiye’nin nükleer enerjiye geçmeden önce enerji kaynaklarını daha iyi değerlendirme yoluna gitmesi gerekiyor. Oda Başkanı Cengiz Göltaş, Amerika’nın Sesi’ne, Japonya’da depremin yolaçtığı nükleer tehlike dikkate alınarak Türkiye’nin nükleer santral konusunu yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Cengiz Göltaş, yıllar önce başlayan nükleer enerji tartışmalarında ileri sürülenlerin ne kadar yanlış olduğunun bugün ortaya çıktığını söylüyor. Dünyada 2000'li yıllarda enaz 2000 nükleer enerji tesisi olacağı tahminleri yapıldığını hatırlatan Göltaş, bugün 450'ye yakın tesis bulunduğunu hatırlatıyor. Göştaş bu yanılgının nedenini şöyle açıklıyor: "Bunun temel nedeni nükleerin öyle sanıldığı gibi temiz bir enerji kaynağı olmadığının, işletme sorunları bulunduğunun anlaşılması, ciddi kazaların meydana geldiğinin görülmesi, ilk yatırım maliyetlerinin çok yüksek olması ve riskli olması nedeniyle ciddi toplumsal tepkiler yaratmasıdır. Bu yüzden tüm dünyada özellikle yenilenebilir temiz enerji kaynakları üzerindeki açılımlar, eğilimler nükleer enerji seçeneğini ikinci, üçüncü hatta daha da geri sıralara itmiştir."

TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş'a göre, Türkiye'nin su kaynaklarını (hidroelektrik) kullanım oranı yüzde 35'lerde, kömür açısından da kullanım oranı yine yüzde 30'lar düzeyinde. İki önemli kaynak konusunda, yani su ve kömür konusunda Türkiye potansiyelini sadece yüzde 30 oranında kullanıyor. Ayrıca fay hatlarıyla dolu olan Türkiye'nin yenilenebilir kaynak açısındanjeotermal enerji kaynaklarının sadece yüzde 4'ünü kullanıyor. Rüzgar enerjisi alanında yatırımlar henüz çok yeni. Enerji Bakanlığı'nın çıkardığı Rüzgar Atlası'na göre, Türkiye 48,000 wattlık rüzgar potansiyelinin yüzde 1 veya en fazla 2'sine eşit olan 1,500 wattlık bölümünü kullanabiliyor.

Göltaş şöyle konuşuyor: "Türkiye'nin aslında enerji ihtiyacını kaynak çeşitliliği içinde karşılayabilmesi için önemli kaynakları mevcut ancak bu kaynakları planlama kavramı içinde devreye sokabilecek bir politikaya ihtiyacı var." Türkiye'nin son 20 yıl içinde pahalı ve dışa bağımlılık gerektiren doğal gaza yönelmesini eleştiren Cengiz Göltaş, herşeyden önce Türkiye'nin mevcut kaynaklarını daha iyi kullanmayı öngören bir yatırım politikasını uygulamaya koyması gerekiyor.

Cengiz Göltaş'la Hülya Polat'ın yaptığı söyleşiyi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.


XS
SM
MD
LG