Erişilebilirlik

Gökçek 23,5 Yıl Sonra İstifayla Başkanlıktan Ayrıldı


Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, yerel seçimler Mart 2019’da yapılacak olmasına rağmen AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla istifa ettiğini açıkladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentinde Necmettin Erbakan’ın liderliği döneminde Refah Partisi’nden 1994 yılında ilk kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen Gökçek, 14 Ağustos 2001’de Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kurulması ardından ise Refah Partisi’nden ayrılarak siyasi kariyerini AKP altında sürdürdü. En son Mart 2014’te AKP’nin adayı olarak beşinci kez Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olan Gökçek, bugünse “başarısızlık” nedeniyle de değil Erdoğan’ın isteğiyle istifasını sunduğunu belirterek görevinden ayrıldı. Gökçek, “Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için değil ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan’ın talebini yerine getiriyorum.” dedi.

AKP’li belediyelerdeki başkanların istifa süreci, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, AKP Genel Başkanlığı’nı 21 Mayıs’ta yeniden devralması sonrasında parti içerisinde “metal yorgunluğu” yaşayan isimleri ayıklamak gerektiğini söylemesiyle başladı.

‘Partili Cumhurbaşkanı’ kimliğiyle Erdoğan, sadece parti yönetiminde değil AKP’li belediye başkanlarından da 2019’daki seçim süreçlerine hazırlık açısından istifalarını talep etti. Bu çerçevede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş 22 Eylül’de ilk istifa eden isim oldu. Ardından sırasıyla Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş 2 Ekim’de, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan 18 Ekim’de, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 23 Ekim’de istifa etti. Bugün de Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında kameralar karşısında 23,5 yıllık görev süresince yürüttüğü belediye çalışmalarını anlattıktan sonra istifasını kamuoyuna açıkladı.

Ankara’daki istifa öncesinde, Erdoğan’ın, birebir görüştüğü Gökçek’in istifa etmeyeceği ve hatta direndiği iddiaları gündemdeydi. Bu süreçte, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan ile 5 Ekim’deki ilk görüşmesi sonrasında Gökçek, yeni müze projesini sunduğunu Twitter’dan duyurdu. İstifa yerine müze projesini sunma görüşmesi yaptıklarını açıklayan Gökçek’in, Erdoğan’a direndiği iddiaları perçinleşti. Ancak Gökçek, 23 Ekim’de yeniden Erdoğan ile görüştükten sonra bugünü işaret ederek, istifa edeceğini duyurdu. Böylece Melih Gökçek, Twitter aracılığıyla paylaştığı mesajıyla Topbaş’ın ayrılığından bugüne konuşulmakta olan istifasına ilişkin tartışmalara nokta koydu.

Yine de süreç boyunca Gökçek’in istifası Türkiye’nin sosyal medya başta olmak üzere kamuoyu gündemindeki en tartışılan konulardan birisi oldu. Ankara kulislerinde, Erdoğan’ın, eğer Gökçek istifa etmezse İçişleri Bakanlığı kanalıyla hakkında yolsuzluk soruşturmaları yürütülmesi talimatı vereceği gibi pek çok iddia konuşuldu. Twitter’da “DirenGökçek” gibi etiketler açılarak Melih Gökçek’in kararına ilişkin yorumlar paylaşıldı.

Dava ve lider gerekçesiyle istifa etti

Türkiye’de sağ siyasette yıllardan beri önemli aktörlerden birisi Melih Gökçek ise, bugün istifasını resmileştirmek üzere Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’ni topladı. Meclis üyelerine oldukça ayrıntılı şekilde görev süreci boyunca neler yaptığını anlatan Gökçek, metro taşımacılığından yeşillendirme çalışmalarına değin pek çok konuda rakamlar verdi. Gökçek’in en övündüğü konulardan birisi ise kişi başına düşen camii sayısı olurken, “Ankara’nın adı mabetsiz bir şehir değil inanç şehri” ifadelerini kullandı.

Uzun konuşmasında “Liderimiz istifamı istemiştir” diyerek istifa konusunda sözlerine başlayan Gökçek, süreç boyunca özellikle sosyal medyadan yapılan yorumlara rağmen sessiz kaldığını da hatırlattı. Gökçek, “Kaç kez yedi düvele meydan okuyan Melik Gökçek neden sessiz kaldı? Ben dava ahlakından geliyorum. Benim davamda nefse uymak yoktur. Benim davamda şahsi çıkarlar için davaya zarar vermek yoktur. Benim davamda emir demiri keser. Benim davamda lider talimatına uymak gerekir. Bizler bu umudu inşa ederken benim belediye başkanlığı yaparak katkı sağlamam gerektiğini düşündü. Bugün de istifa ederek katkı sağlamam gerektiğini düşünüyor. Ben istifa etmezsem davam zarar görecektir diye düşünüyor. Başarısız olduğumu düşündüğüm için değil, yorgun olduğumu düşündüğüm için değil ülkemi lider ülke yapacağına inandığım Recep Tayyip Erdoğan’ın talebini yerine getiriyorum” dedi.

Kendisine karşı çıkması ve istifa etmemesi için baskı yapanlar olduğunu savunan Gökçek, “Recep Tayyip Erdoğan demek mazlumların lidersiz kalmaması demektir. Ben Melih Gökçek olarak vebal altına giremem, sebep olduğum yanlışlığın hesabını Allah katında veremem diye korkarım. Bazıları ‘Soruşturmalardan korktu’ diyerek büyük dedikodular yapacak. Ben muhalefet döneminde de belediye başkanlığı yaptım, soruşturmasız günümüz olmadı. Halkıma ve aileme karşı alnım aktır. Ben bir dava adamıyım. Benim duruşum 28 Şubat’ta da, Gezi hareketinde de, 17/25 Aralık’ta, 15 Temmuz’da da aynı olmuştur. Ankara halkı benim bu duruşuma oy vermiştir. Davamıza olan sadakatimiz ve sevdamız tartışılamaz. Liderimize ve siyasetimize zarar vermeyi, mazlumlara, mazlum milletlere ve İslam alemine zarar vermek kabul ederiz. 23,5 yıldır kesintisiz sürdürdüğüm belediye başkanlığından istifa ediyorum. Bana oy veren, vermeyen tüm Ankaralılar’a teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gökçek, son olarak AKP camiası için duasını paylaşmak istediğini belirterek, “İçimizdeki fitnecilere fırsat verme ve onları helak et Yarabbi” ifadelerini kullandı.

Gökçek’in açıklamasıyla birlikte Ankara’nın tarihinde 23,5 yıllık bir dönem resmen kapandı.

Melih Gökçek kimdir?

Gökçek, 20 Ekim 1948 tarihinde Ankara’nın Keçiören ilçesinde doğdu. Babası avukat, annesi ev hanımıydı. Gökçek, ilk, orta ve lise eğitimini Gaziantep‘te tamamladı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni 1967 yılında kazanınca başkente döndü. Sonrasında Gazi Üniversitesi Gazetecilik Meslek Yüksek Okulu’ndan (Bugünkü İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü) mezun oldu. Gazetecilik mesleği yanı sıra farklı iş deneyimlerinde bulundu.

Babası Adalet Partisi Gaziantep İl Başkanı olduğundan dolayı çocukluk döneminde siyasetle tanıştığını söyleyen Gökçek, kendisi de üniversite yıllarından itibaren siyasete ilgi gösterdi. Anavatan Partisi’nden (ANAP) Mart 1984’teki yerel seçimlerinde Keçiören İlçe Belediye Başkanı olan Gökçek, 1989-1991 yılları arasında Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü yaptı. Ekim 1991’deki Genel Seçimler’de ise Refah Partisi Ankara Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Burada 2 yıl, 3 aylık milletvekilliği ardından Mart 1994’te Refah Partisi’nden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Sonrasında Mart 1999’ta yine aynı partiden başkanlık koltuğuna oturdu ancak AKP’nin kuruluşuyla birlikte siyasi partisini değiştirdi. Mart 2004, Mart 2009 ve son olarak Mart 2014’te AKP’nin adayı olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazandı. Dolayısıyla Gökçek, başkanlık koltuğundaki beşinci döneminde bulunuyordu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG