Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformuna Destek Güçleniyor


Göçmenlik Reformuna Destek Güçleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
Linki indirmek için
Demokrat ve Cumhuriyetçi Partili senatörlerden oluşan sekiz kişilik bir grup, yıllardır beklenen kapsamlı bir göçmenlik reformu hazırladı. Bazı kesimler reformun, Amerika’ya kaçak girenler için hazırlanmış bir af olduğu görüşünde. Tasarı yasalaşırsa, Amerika’da yaşayan 11 milyon kaçak için uzun bir vatandaşlık sürecinin yolunu açacak. Yasa aynı zamanda Amerika ve Meksika sınırında güvenliğin arttırılmasını ve yasal göçmenliği hızlandıracak modern bir vize sistemi de öngörüyor.

Küba asıllı Senatör Marco Rubio, yeni göçmenlik reformunu, milyonlarca kaçağı gizlendiği yerden çıkaracak ‘bozuk bir sistemin onarılması’ şeklinde değerlendiriyor: “Bu reform göçmenlik sistemini modernize ediyor. Dünyanın en iyi ve en parlak kişilerini ülkeye çektiği gibi, bu en iyi ve en başarılı kişilerinin statülerini korumayı da öngörüyor.”

Florida Senatörü Cumhuriyetçi Marco Rubio, birçok ödün içeren bu reformun hazırlayıcılarından ve bu kez Kongre’den geçmesini istiyor. Yeni reform Amerika’ya kabul edilecek kaçak göçmenlerin geçmiş vergileri ödemesi, İngilizce öğrenmesi ve vatandaşlık için 13 yıl beklemesini öngörüyor.

Uzun vadede bu reform, göçmenlik sistemini aile esasından alıp yetenek bazına oturtacak. İş çevreleri de sistemin eğitim ve profesyonel bilgi ve deneyim esasına dayandırılmasına destek veriyor.

Demokrat Partili New York Senatörü Charles Schumer, göçmenlik politikasının anlamı kalmadığını ve ekonomiye zarar verdiğini düşünüyor: “Binlerce istihdam yaratabilecek kişiyi ülkeye almayıp, bu işleri başka ülkelere kaçıranlara izin veriyoruz.”

Ancak Kongre’de yeni göçmenlik reformuna karşı çıkan üyeler de var. Bu üyelerin kaygısı ulusal güvenlik ve ekonomik sorunlar. Cumhuriyetçi Parti Pennsylvania milletvekili Lou Barletta da bu gruptan: “Mevcut göçmenlik yasası iki ilkeyi esas alıyor: Birincisi ulusal güvenlik, ikincisi de işlerimizin korunması. Sekiz senatörün hazırladığı yeni göçmenlik reformu bu ilkeleri ihlal ediyor, sınırlarımızı daha az güvenli hale getiriyor ve 22 milyon Amerikalı iş bulamazken, işsizliği daha da büyük bir sorun haline getiriyor.”

Bir süre önce Amerika’nın dört bir yanından gelen bir grup genç göçmen lider, Kongre binasının önünde gösteri yaptı ve politikacılara yeni göçmenlik reformuna “Biz hazırız” mesajı verdi. Steven Cruz California’dan geldi: “Ben birinci nesil Amerikalı’yım. Aile bireylerim sınırdışı edildi. Bu yüzden bu konu artık benim de sorunum.”

Bu genç grup, Amerikan Kongresi’ni 30 yıl aradan sonra göçmenlik sistemini reformdan geçirmeye ikna etmek için çalışmaya kararlı. Bu denli destek olsa da önümüzdeki aylarda reform tasarısı üzerinde şiddetli tartışmalar yaşanacağa benziyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG