Erişilebilirlik

Göçmenlik Reformu Yanlıları Örgütleniyor


Göçmenlik Reformu Yanlıları Örgütleniyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

Göçmenlik reform tasarısının en çok göze çarpan bölümlerinden biri DREAM yani Rüya Yasası olarak geçen ve 12 yıldır beklemede olan önerge. Tasarı, Amerika’da eğitim gören gençlere Amerikan vatandaşlığı yolunu açmayı hedefliyor

Pulitzer ödüllü New York Times gazetesi yazarı Jose Antonio Vargas 2011’de yasadışı göçmen olduğunu açıklamıştı. Bu açıklama, Amerika’nın göçmenlik yasaları hakkında tartışmaların başlamasına neden olmuş ve Rüya Yasası’nı gündeme oturtmuştu. Vargas yasadışı göç hareketinin sözcüsü durumunda ve vatandaşlık için yasal yolların açılması gerektiğini savunuyor.

Gazeteciler, Kongre’deki tartışmaları yakından izliyor. Washington’un merkezinde yapılan bir konferansta kaçak göçmenler statülerinin değişmesi için bir yol arıyor.

Jose Antonio Vargas gazeteci, film yapımcısı ve göçmen hakları savunucusu. New York Times’a iki yıl önce yazdığı bir yazıda Vargas, kaçak göçmen olduğunu açıkladı. Bu ona Rüya Yasası’nı savunması için de yol açtı.

Time dergisinin kapağına çıkan Vargas dergi için durumunun belirsizliğiyle ilgili bir de yazı yazdı: “Kendimi kurtardığım için kaçak göçmenler konusunda suçluluk hissediyordum. Yazıyı bu yüzden yazdım.”

Amerika İlerleme Merkezi’nden Angela Kelly, Vargas’ın göçmenlik tartışmalarını etkilediğini düşünüyor: “Jose Antonio Vargas tartışmaya başka kimsenin yapamayacağı müthiş bir enerji kattı. 12 yaşında buraya gelen bir çocuktan bahsediyoruz. Annesi uçağa bindirmiş ve eline onun green card sandığı bir şey tutuşturmuş ve büyükanne ve büyükbabasıyla yaşamaya yollamış. Çünkü Filipinler’de onun yeteneklerini geliştirme olanağı bulamayacağını biliyormuş. Vargas İngilizce bilmeden geldiği Amerika’da Cheers, Altın Kızlar gibi diziler seyrederek dil öğrenmiş ve 16 yaşında ehliyet almaya gittiğinde kaçak olduğunu anlamış.”

Vargas Washington Post’ta muhabirlik yaptığı dönemde Virginia Tech Üniversitesi’ndeki silahlı saldırıyla ilgili haberle 2008’de Pulitzer Ödülü alan ekipte çalışmış. Ancak sırrını saklaması iyice zorlaşınca büyükannesi onun için endişelenmeye başlamış.

Jose Vargas, “Kutlamak için telefon ettiği zaman önce Filipince ‘ortaya çıkarsa ne olacak’ diye sordu. Ben de haber büromuzun dördüncü katındaki tuvalette oturup ağladığımı hatırlıyorum. Çünkü ne yapacağımı bilmiyordum” diyor.

New York Times’ta çıkan yazısı Vargas’ı ünlendirmiş.

Jose Vargas 2013 yılı Şubat ayında Senato Adalet Komisyonu’nda ifade vermiş: “Teşekkürler Başkan Leahy, kıdemli üye Grassley ve komisyonun değerli üyeleri. Kaçak göçmen olduğumu açıklamam 12 yılımı aldı. Ve son yıllarda Amerikan rüyasını yaşamak isteyen daha fazla kişi kaçak olduklarını açıklıyor. Bu bizim Amerika deneyimimizin acı gerçeği. Biz vatandaşlık yolunun hayaliyle yaşıyoruz, amacımız Amerikan demokrasisinin etkin üyeleri olabilmek.”

Vargas bir kez daha Kongre’ye geldi. Bu kez de kendine çok yakın hissettiği ve vatandaşlık isteklerini duyurmak isteyen binlerce kişiye destek veriyordu.

Vargas tarihin öğrettiklerinden kendine ders çıkarıyor: “Konuşma yaptığım zaman genelde Martin Luther King’in sözlerine yer veriyorum. Tarih bu büyük geçiş döneminde kötülerin gürültüsünü değil iyi insanların hayret verici sessizliğini yazacak. İyilerin sessiz kalmasını göze alamayız. Konuşmaları gerekiyor. Onlar tarihin doğru tarafında olmak zorundalar. Özellikle de bu konuda.”

Jose Antonio Vargas’a göre, göçmenlik konusu yaşadığımız dönemin en önemli medeni haklar davası. Vargas kurduğu “Amerikalı’yı Tanımla” adlı dernekle göçmenlik reformunu destekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG