Erişilebilirlik

Göçmenlerin Yardım Meleği


Göçmenlerin Yardım Meleği
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Kuzey Afrika’dan Güney İtalya’ya göçmen akını sürüyor. Tehlikeyle dolu Akdeniz’i geçen bu göçmenleri, Avrupa’da belirsiz bir gelecek bekliyor. Sicilya’nın Catania kentinde yaşayan Fas asıllı İtalyan Neval Sufi, Avrupa’ya ayak basan mültecilere yardım eli uzatıyor.

Bu Suriyeliler ülkelerindeki iç savaştan kaçmış. Aralarında, sadece birkaç haftalık bebekler dahil, çok sayıda çocuk var. Hepsi, 20 gündür eski bir balıkçı teknesinde kalıyor.

Catania tren istasyonuna gelen göçmenler çok yorgun. Akdeniz’deki zorlu yolculuklarını henüz bitirmişken, Milano’ya giden gece treninde maceranın ikinci aşamasına başlıyorlar.

Göçmenlerin hepsi Suriye’yi dehşetle hatırlıyor. Suriyeli göçmen Ahmet Enver Fares, evinini bombalandığını, 4 aylık kızının öldüğünü ve geriye kalan iki oğluyla kaçtığını söyledi.

Catania’ya varan mültecileri “Göçmenlerin Meleği” adıyla tanınan Fas uyruklu İtalyan Neval Sufi ve arkadaşları karşılıyor. Sufi, Avrupa’ya ayak basan göçmenlere hem gıda ve giysi yardımı yapıyor, hem de tavsiyelerde bulunuyor. Sufi, Suriye’den göçen herkesi ailesi gibi gördüğünü ve onları çok seviğini söylüyor.

Sufi, Akdeniz’i geçerek İtalya’ya giden göçmenlere yardım eden gönüllü bir grupta çalışıyor. Grubun amaçlarından biri, göçmenlerin dolandırıcıların pençesine düşmesini önlemek. Sufi, göçmenleri dolandırıcılardan kurtaracak doğru yollar göstermeye çalışıyorç

Sufi, göçmenlere neden yardım etmesinin nedenini, onlara yardım ettiğinde kendisini iyi hissettiğini ve onların acılarına bir nebze yardım etmek için elinden geleni yapmaya çalıştığını söylüyor.

Kuzey Afrika’dan yola çıkan göçmenler, uydu telefonuyla Sufi’yi arıyorlar. O da sahil güvenliğe haber veriyor. Sufi, “Bayan SOS” takma adını işte bu rolüyle almış.

Nisan ayının başında, Libya açıklarında batan bir gemide en az 900 göçmen öldü. Sufi Avrupa’nın bu konuda sessiz kalmasına çok öfkeli. Sufi’ye göre, Avrupa’nın Suriye’den buraya bir yardım koridoru açmamasını anlamak imkansız. Sufi ayrıca, insan haklarının olduğu demokratik ülkeler arasında olduğumuz belki de sadece kağıt üzerinde geçerli, ancak sonuçta 900 kişi öldü dedi.

Göçmenler ölümcül yolculuğun sonunda hayatta kalmayı başarmış. Ama şimdi önlerinde yeni korkular ve zorluklar var. Peronda Suriye bayrağı sallayan Neval Sufi, göçmenleri cesaretlendiriyor.

Sufi yarın yine aynı yerde, Avrupa’nın güneyine ayak basan çaresiz göçmenlere yardım etmeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG