Erişilebilirlik

Göçmenler Avrupa’da Kötü Muamele Görüyor


Göçmenler Avrupa’da Kötü Muamele Görüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Son derece tehlikeli yolculuklardan sonra Avrupa kıtasına ayak basan yüzbinlerce mültecinin kaderi bu hafta belli oluyor. Avrupalı liderler, mültecilerin ülkelere paylaştırılması için bir kota sistemi belirlemeye çalışıyor. Buarada, Uluslararası Af Örgütü, Libya’daki göçmenlerin maruz kaldığı korkunç muamelenin, çok sayıda mülteciyi Akdeniz’i geçmeye zorladığını kaydediyor.

Avrupalı liderler, göç tartışmasına devam ederken, Avrupa’ya ulaşan mülteci teknelerine sürekli yenisi ekleniyor. Son olarak Alman donanma gemilerinin taşıdığı 400’den fazla mülteci, Güney İtalya kıyılarına ulaştı.

Almanya, mülteci yükünü en fazla üstlenen ülkeler arasında. Bu yıl 400 binden fazla sığınmacının Almanya’ya giriş yapması bekleniyor ki bu, geçen yıl gelenlerin iki katı anlamına geliyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, geçenlerde bu konuda düzenlenen olağanüstü zirvede, diğer Avrupa ülkelerine mültecilerin sorumluluğunu paylaşmaları çağrısı yaptı.

Her hafta yüzlerce mülteci, İtalya’nın Milano tren istasyonundan Almanya’ya geçiyor. Gönüllü yardım çalışanı Susy Iovieno, mültecilere yiyecek, giyecek ve moral veriyor. Iovieno, Avrupa’nın yeni adımlar atması gerektiğini vurguluyor. Mülteciler için koridor açılmasını savunan Iovieno, bununla birlikte Lübnan, Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelerdeki büyükelçiliklerden Avrupa’ya giriş vizesine başvurmaları sağlanmalı dedi. Böylece Avrupa’ya kaçak ve riskli yollardan giriş de önlenmiş olur.

Avrupalı liderler, mülteciler için Avrupa Birliği’nde bir kota sistemi oluşturulması da dahil farklı önerileri tartışıyor. Balkanlardan gelen mültecilerin yolu üzerindeki Macaristan, kota sistemi istemiyor. Kota önerisine cevabı çok sert olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Macaristan’da göçmen görmek istemediklerini söyledi.

Mülteci akınının, Libya’daki kaos ortamından kaynaklandığını düşünen çok sayıda Avrupa ülkesi, Libya kıyılarında savaş gemileri bulundurmayı önerdi.

Libya’daki iki rakip hükümetten Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin başbakanı Halife el-Huveyl, öneriyi reddetti. Halife el-Huveyl, “Biz Avrupa Birliği’nden, Trablus’taki Ulusal Kurtuluş Hükümeti ile doğrudan temasa geçmesini ve göç sorunuyla mücadele etmek için işbirliği yapmasını istiyoruz” dedi.

Uluslararası Af Örgütü yetkilileri, Libya’daki göçmenlerin dehşet verici tehlikelere maruz kaldığını ve birçoğunun bu nedenle Akdeniz üzerinden kaçtığını söylüyor. Uluslararası Af Örgütü’nden Magdalena Mughrabi-Talhami, göçmenlerin parasız çalışmaya zorlandığını ve süresiz gözaltıyla karşı karşıya kalanlara, sopa, kırbaç ve kabloyla dayak gibi çeşitli işkence yöntemleri uygulanıyor söyledi.

Mültecilerin göze aldığı riskin korkunçluğu geçtiğimiz günlerde bir kez daha anlaşıldı.

İtalyan yetkililerin çektiği bu sualtı görüntülerinde, geçen ay Libya açıklarında 700’ün üzerinde göçmenle batan tekne görülüyor. Yetkililer, teknede daha ulaşılamayan çok sayıda ceset olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG