Erişilebilirlik

Göçmen Ailelerin Bölünmesi ABD Kamuoyunu Ne Kadar Etkiledi?


Göçmen ailelere yardım götüren bir Gettysburglu
Göçmen ailelere yardım götüren bir Gettysburglu

Hafta içinde Pennsylvania eyaletinin Gettysburg kasabası sakinleri, Baltimore’daki bir barınağa ellerindeki çantalarda okul ve temizlik malzemeleri, oyunlar ve diğer temel ihtiyaçlarla gitti. Burada ailelerinden ayrılmış göçmen çocuklar kalıyor.

Başkan Donald Trump’ın şu an son verilmiş olan göçmen çocukları ailelerinden ayırma politikası, bu tarihi kentin sakinlerini bağış yapmaya ve göçmenleri savunma konusunda daha da ateşli hale getirdi.

Gettysburg sakinlerinden Annette Ehly, yönetimin sıfır tolerans politikasına atıfta bulunuyor ve “Bu yapılanlar burada yaşayan çok sayıda kişiyi etkiledi ve bir anda bu olup bitenleri onaylamadıklarını fark ettiler” diyor.

Mayıs ve Haziran aylarında kaçak yollardan Amerika-Meksika sınırını geçen 25 kadar çocuk ailelerinden ayrıldı. Ancak mahkemenin aldığı karar üzerine Amerikan hükümeti 1900 kadar çocuğu yeniden aileleriyle birleştirdi. Buna rağmen halen yüzlerce çocuk barınaklarda kalıyor, çünkü çoğunun ailesi sınırdışı edilmiş durumda.

Adalet Bakanlığı avukatları, federal mahkemeye, Perşembe günü yaptıkları sunumda, sınırdışı edilen bu ailelerin nerede olduklarının belirlenmesi konusunda gönüllüler ve sivil toplum örgütlerinin önderlik etmeleri tavsiyesinde bulundu. Hali hazırda bunu federal hükümet kurumları yapıyor.

Anketler kamuoyunun kaçak göçmen çocukların ailelerinden ayrılması kararına karşı çıktığını gösteriyor. Aynı şekilde, Başkan Trump’ın kızı ve Beyaz Saray danışmanı Ivanka Trump da çocukların ailelerinden ayrılmasına şiddetle karşı çıktığını açıkladı.

CBS, Ipsos ve diğer bazı yayın kuruluşları tarafından gerçekleştirilen ve Haziran ve Temmuz’da yayınlanan anketlere göre Amerikalıların yüzde 67’si ailelerin bu şekilde parçalanmasına karşı çıkıyorlar. Söz konusu karar Haziran ayının sonlarında Trump yönetimi tarafından uygulamadan kaldırıldı.

Pennsylvanialı gönüllüler göçmen çocuklara yardım getiriyor (İngilizce video)
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Uygun bulmasalar da tutum değişikliği yok

Ipsos Kamusal Konular şirketi Başkan Yardımcısı Chris Jackson’a göre, ailelerin ayrılmasına karşı oluşan tepki, Amerikan kamuoyunda Trump yönetiminin göçmenlik politikalarına karşı bir dönüm noktası gibi görünse bu durum uzun vadeli olmayacak. Jackson Amerika’nın Sesi’ne yaptığı değerlendirmede, “Bu durumun Amerikalıların göçmenliğe karşı tavırları konusunda çok uzun süreli bir etkisi olacağını sanmıyorum. Ailelerin ayrılması konusundaki tartışma Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bir saflaşma yaratmada devam edecek. Bu, Trump’a destek verip vermemekle alakalı ve genel olarak Amerikalıların göçmenlik konusuna bakışını değiştirmeyecek” dedi.

Amerika iç savaşının önemli cephelerinden birine sahne olmuş Gettysburg kasabası kırsal bölgede Demokratların destek bulduğu yerlerden biriydi. Ancak bölge, 2016 başkanlık seçimlerinde yüksek oranda Donald Trump’a destek verdi. Trump, 24 yıl sonra Pennsylvania’da kazanan başkan adayı oldu. Trump’ın kampanyasındaki başlıca söylemi Amerika-Meksika sınırına duvar örmek ve kaçak göçü durdurmak üzerineydi.

Jackson, “Göçmenlik konusu giderek daha önemli bir siyasi mesele haline geldi. Durumu partiler açısından değerlendirirseniz, geçen 10 yılda bu konudaki kutuplaşmanın arttığını görürsünüz. Bu Trump için de yeni bir şey değil, o da bunun farkında ve bunu kullanıyor.” yorumunu yapıyor. Göçmenlikle ilgili yaklaşım önemli çünkü bu konu Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde de ana konulardan biri olacak.

Tuhaf biçimde hem Demokratlar hem de Cumhuriyetçiler bu konunun kendileri açısından avantaj olacağı düşüncesinde. Başkan Trump net bir biçimde göçmenlik konusunu kendisine destek verenleri ateşlemek ve Cumhuriyetçi adaylara oy toplamak adına kullanacağının işaretini verdi. Demokratlar da partilerinin sadık seçmenlerinin, duvar inşasına ve Trump’ın göçmenlik politikalarına yüksek oranda karşı olduklarını gösteren anketlere güveniyorlar.

San Antonio, Texas'ta bir göçmen barınağı
San Antonio, Texas'ta bir göçmen barınağı

Harekete geçmeye hazırlar

Anketler de ulus genelinde göçmenlik konusunda yeni bir yaklaşım olduğunu göstermese de Gettysburg’daki hassasiyeti de ortaya koyuyor.

Gettysburg’de artan göçmenlerle ilgili düzenlenen forumlar ve bağışlarla ilgili olarak bölgedeki yerel YWCA ve İnançlararası Barış ve Adalet Merkezi adlı sivil toplum örgütleri liderlik ediyor. Haziran ortasından bu yana düzenlenen forumlara katılım beklentilerin üzerinde oldu. Eski bir Vietnam muharibi ve Gettysburg sakini olan Donald Marritz, “Her toplantı son derece kalabalıktı ve bu konuda güçlü bir yerel ilgi var” diyor.

Carey Ehly de, “İlk toplantıya katıldığımı hatırlıyorum. Çok şaşırmıştım çünkü oturacak yer kalmamıştı ve sürekli ve sandalye getiriyorlardı ve toplantı çok kalabalıktı” dedi.

Başka yerlerde de insanlar, ülke genelinde, RAICES olarak bilinen Göçmen ve Mülteciler Eğitim ve Yasal Hizmetler Servisi gibi kurumlar tarafından düzenlenen yardım kampanyalarına katılıyor. RAICES, son iki ayda göçmenlerin yasal işlemleri, seyahat harcamaları ve ailelerinden ayrılmış çocukların yeniden birleşebilmeleri için 20 milyon dolardan fazla bağış topladı.

Göçmen çocukların aileleriyle birleştirilebilmesi için yardım toplayan ve gönüllü çalışmalar yapan başka organizasyonlar da ortaya çıktı. New York merkezli Göçmen Aileler Birlikte organizasyonu Haziran ayında hepsi de birer anne olan 9 kadın tarafından kuruldu ve birkaç hafta içerisinde 400 bin dolardan fazla bağış topladılar. Şu ana kadar da 12 göçmen kadına ulaştılar.

Yeni Gonzales'in çocuğundan ayrılması tüm Amerika'da tepkiye yol açmıştı
Yeni Gonzales'in çocuğundan ayrılması tüm Amerika'da tepkiye yol açmıştı

Grup, Temmuz ayının ortalarında Guatemalalı bir anne ve çocuklarını birleştirdi ve bu haber basında da yer aldı. Yeni Gonzalez Arizona’da bir gözetim merkezinde tutuluyor çocuklarıysa New York’ta bir barınağa gönderilmişti. IFT’nin kurucularından Meghan Finn, “Yeni’nin ailesiyle bir araya gelebilmesi için kamuoyunun gücünü kullandık ve o serbest kaldı. Onu Arizona’dan buraya getirmek ve çocuklarıyla yeniden birleştirebilmek için bir grup sıradan insanla birlikte çalıştık” diyor.

Kendisi de iki çocuk annesi olan Finn, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Gonzalez konusunda aldıkları büyük destekten bahsetti ve “Bu birçok Amerikalı için içgüdüsel bir deneyimdi, özellikle anne babalar için. Fırsat verildiğinde birilerinin hayatlarında küçük de olsa bir değişim yapabileceklerini gördüler. Artık ihtiyaç olduğunda bu çağrılara yanıt vererek bir araya gelecekler ve ellerinden geleni yapacaklar” dedi.

Ayrıca bazı başka küçük destek grupları da var. Örneğin bu haftasonu bazı yerlerde göçmenlere destek amacıyla mangal partileri ve piknikler düzenleniyor. New York’tan sınıra doğru yola çıkan bir grup büyükanne de göçmen ailelerin yeniden birleştirilmesi çağrısı yapıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG