Erişilebilirlik

Gine’de Sağlık Görevlileri Öldürüldü


Gine hükümeti, hafta başında dört sağlık görevlisi ve üç gazetecinin bir köyde öldürülmesinin ardından Ebola eğitim faaliyetlerini askıya aldı. Sağlık ekibi, yerel halkı eboladan korunma ve tedavi yöntemleri konusunda eğitmek üzere gittiği Wome köyünde saldırıya uğramıştı

Ekip üyelerinin cesetleri dün bir toplu mezarda bulundu. Yetkililer, saldırıyla bağlantısı olduğu düşünülen altı kişiyi tutukladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan bir yetkili, Gine’de Ebola salgınının bu yıl başlarında ortaya çıktığı güneydoğu bölgelerinde, yerel halkla iletişim kurmanın neredeyse imkansız hale geldiğini söyledi.

Batı Afrika’da ebolayla mücadele kampanyası, yerel halkın yersiz kaygıları ve yanlış bilgilenmesi sonucu aksamaya uğruyor. Ayrıca halkı bilgilendirmeye çalışan sağlık görevlileri yatak ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşıyor.

Sierra Leone’de sokağa çıkma yasağı

Öte yandan Sierra Leone’de de üç gün sürecek sokağa çıkma yasağı yürürlüğe girdi. Hükümet bu yolla ebolanın yayılmasının yavaşlamasını umuyor.

Sierra Leoneliler Pazar gününe kadar evlerinde kalırken, kapılarını çalacak gönüllüler, kendilerini hastalık ve korunma yolları hakkında bilgilendirecek.

Sağlık uzmanları, sokağa çıkma yasağının işe yaramayacağını ve kolay uygulanamayacağını savunuyor.

‘Uluslararası barış ve güvenliğe tehdit’

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Ebola virüsünü “uluslararası barış ve güvenliğe tehdit” ilan etti.

Dünya Sağlık örgütü rakamlarına göre halen Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 5 bin 300’den fazla ebola vakasının 2 bin 600’ü ölümle sonuçlandı. Nijerya’da da 21 kişi hastalanırken, sekiz kişi hayatını kaybetti.

Ebola hastalığı hasta kişinin vücut sıvılarıyla temas sonucu bulaşıyor. Hastalığın belirtileri yüksek ateş, kusma ve ishal olarak görülürken, son aşamada göz, kulak ve burun çevrelerinde kanamalar meydana geliyor

Dün BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, hastalığın etkilediği bölgelere gönderilmek üzere bir BM Ebola Acil Müdahale Misyonu kurulduğunu açıkladı.

Amerika da, Liberya’nın talebi üzerine, tıbbi ve insani yardım çalışmalarını koordine etmek amacıyla bu ülkeye 3 bin asker gönderiyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG