Erişilebilirlik

Giuliani ve Mukasey’in Sarraf Davasındaki Rolü Tartışılıyor


New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesinde yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın davasında yeni gelişmeler yaşanıyor. Sarraf davasıyla ilgili Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da New York’ta tutuklanıp cezaevine konması sonrasında önümüzdeki dönemde dava süreciyle ilgili çok daha yeni gelişmeler olacağı ifade ediliyor.

Geçtiğimiz haftalarda eski Başsavcı Preet Bharara’nın görevden alınmasının sonrasında yerine kimin getirileceği tartışmaları sürerken iki isim öne çıktı. Bharara’nın yerine göreve getirileceği iddia edilen isimlerden biri eski Amerikan Adalet Bakanı Michael Mukasey oğlu Marc Mukasey idi.

Sarraf, ünlü ceza avukatı Benjamin Brafman’ın koordine ettiği savunma ekibine Başsavcılık için adı geçen Marc Mukasey’in babası eski Amerikan Adalet Bakanı Michael Mukasey’i de dahil etti. Sarraf’ın savunma ekibini takviyesi bu flaş isimle bitmedi. Cumhuriyetçi partide bir dönem başkan adayı olarak yarışan eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani de Sarraf’ın savunma ekibine katıldı.

Brafman: “Mukasey ve Giluani duruşmalara girmeyecek”

Sarraf’ın son büyük hamleleri savcılık makamı tarafından mahkemeye verilen yeni bir dilekçeyle ortaya çıktı. Savcılık, Mukasey ve Giuliani’nin bağlı oldukları hukuk şirketlerinin dava dosyasında adı geçen bazı bankacılık kuruluşlarının da temsilcisi oldukları gerekçesiyle çıkar çatışması yaşandığı ve Sarraf’ın avukatlığını üstlenemeyeceklerini öne sürdü. Çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle Hakim Richard Berman’dan yeni bir duruşma yapılmasını talep etti.

Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman ise kafaları oldukça karıştıran bir dilekçeyi dava dosyasına elektronik başvuruyla koydu. Brafman, Hakim Berman’a sunduğu dilekçede çıkar çatışmasıyla ilgili yeni bir duruşma yapılmasına gerek olmadığını savundu. Sarraf’ın yeni avukatları Mukasey ve Giuliani’nin duruşmalara katılmayacaklarını belirtti. “Sizin karşınıza bile çıkmayacaklar. Duruşmalarda bir rolleri olmayacak” dedi.

Sarraf'ın avukatının hakim Berman'a dilekçesi
Sarraf'ın avukatının hakim Berman'a dilekçesi

New York Times Mukasey ve Giuliani’nin Erdoğan ile görüştüğünü iddia etti

Bu iki avukatın Sarraf davasındaki rolünü ise New York Times gazetesi, adının açıklanmasını istemeyen bir kaynağa dayandırdığı haberinde Mukasey ve Giuliani’nin geçtiğimiz ay Türkiye’ye gidip, Sarraf davası konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile konuştuklarını iddia etti. Bu iki ismin Sarraf adına pazarlık yapmak amacıyla kadroya girdiğini öne sürdü.

Hakim Berman Mukasey ve Giuliani’nin davadaki rolünü sorguluyor

Sarraf davasının 73 yaşındaki tecrübeli hakimi Berman da tüm bu gelişmelere kayıtsız kalmadı. Hakim Berman dün işleme koyduğu yazılı emirle savunma ve iddia makamlarından 3 Nisan’a kadar yeni belgeler istedi. Savunmaya Giuliani ve Mukasey’in bu davadaki rollerinin ne olduğunu sordu. Bu rollerle ilgili gerekçelerin mahkemeye acilen sunulmasını istedi.

Hakim Berman 4 Nisan’da bir duruşma yapılmasını ve burada Mukasey ve Giluani’nin bu davadaki rollerinin ne olduğunu tartışılması gerektiğini ayrıca çıkar çatışması duruşmasının yapılıp yapılmayacağın konusunun da konuşulması gerektiğini belirtti.

Hakim Berman, yazılı emrinde Giuliani ve Mukasey’in savuma ekibine dahil edilmesiyle ilgili kuşkularını da dile getirdi. Bu isimleri Sarraf mı yoksa başka unsurlar mı savunma ekibine dahil etti? sorusunu sordu. Eğer başka etkenler varsa bu gibi etkenlerin davanın seyrine etkilerinin neler olabileceğini sorgulayacağını belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG