Erişilebilirlik

Doktorlar Giffords'ın Sağlık Durumu Hakkında "İhtiyatlı"


Doktorlar Giffords'ın Sağlık Durumu Hakkında "İhtiyatlı"
Doktorlar Giffords'ın Sağlık Durumu Hakkında "İhtiyatlı"

Suikaste hedef olan Demokrat Partili Arizona Milletvekili Gabrielle Gifford’ın tedavisi sürüyor. Doktorlar, başından vurulan ve ağır bir beyin ameliyatı geçiren Giffords’ın sağlık durumu konusunda “ihtiyatlı bir iyimserlik” içinde olduklarını açıkladı. Ancak Giffords, hayati tehlikeyi atlatabilmiş değil.

Yakın mesafeden başından vurulanlar genelde yaşayamaz. Ancak Kongre üyesi Gabrielle Giffords, bir çok açıdan şanslı. Öncelikle, saldırıdan 40 dakika sonra ameliyata alınabildi. Arizona Üniversitesi Hastanesi Travma Merkezi Başkanı Dr. Peter Rhee'nin değerlendirmesi şöyle:

“Doğrusunu söylemek gerekirse başından vurulan çoğu hasta buraya getirilmiyor. Genelde başından vurulanlar hayatını kaybediyor. Sağ kurtulanların çoğu ise komutlara tepki veremiyor. Onun için başından vurulan birinin komutlara yanıt vermesi bizim için çok önemli.”

Doktor Rhee, Giffords’ın konuşamadığını, ama düşünebildiğini söylüyor:

“Elimi sık dediğinizde, elimizi sıkıyor. Bırak dediğinde, bırakıyor. Yani düşünebiliyor.”

Washington Hastanesi’nde beyin ve sinir hastalıkları cerrahı olan ve Giffords’ın durumundaki hastaları ameliyat ve tedavi eden Dr. Jonathan Slotkin’in değerlendirmesi şöyle:

"Gördüğüm, anladığım kadarıyla Gifford’a yapılan müdahale kusursuz bir şekilde yürütülmüş."

Dr. Slotkin, örneğin, yaralının kafatasının bir bölümünün hızlı bir şekilde çıkarılmasının son derece önemli olduğunu söylüyor:

"Vücudumuzun herhangi bir organının şişmesi, su toplaması durumunda genişlemek için yeri var. Ancak kafatası yüzünden beynin böyle bir imkanı yok. Dolayısıyla beynin su toplaması ihtimaline karşı genişlemesine yer açmak son derece önemli bir adım."

11 Ocak’ta yapılan basın toplantısında doktorlar Giffords’a verilen uyuşturucu ilaçların miktarını azalttıklarını açıkladı. Bu konuda doktor Slotkin'in yorumu şöyle:

"Bu ilaçların kesilmesi durumunda kısa süre içinde hasta üzerinde nörolojik değerlendirme yapılabiliyor ve durumundaki düzelme görülebiliyor."

Doktorları, Giffords’ın artık kendi başına nefes alabildiğini ve basit uyarılara tepki verdiğini söylüyor. Ancak, Giffords’ın sağlık durumu ciddiyetini koruyor ve doktorlar iyileşmesinin uzun süreceğini özellikle vurguluyor.

XS
SM
MD
LG