Erişilebilirlik

Gıda İsrafı Engellenebilir mi?


Birçok Amerikalı Şükran Günü’nü büyük ziyafetlerle kutladı. Ancak milyonlarca evde de tonlarca yemek israfa uğradı. Yapılan tahminlere göre, Amerika’da her yıl gıda israf oranı %30 ila %40 arasında. Bu oranlar birçok gelişmiş ülkede hemen hemen aynı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, tüm dünyada her yıl bir milyar ton gıdanın israf edildiğini belirtiyor. Gelişmiş ülkeler gıda israfında başı çekse de, gelişmekte olan ülkelerin de gıda israfında pek geride kalmadığı belirtiliyor. Dünyada bu kadar gıda israf edilirken, tahminlere göre bir milyar insan yetersiz besleniyor ve yüz milyonlarca insan da açlık çekiyor.

Food Tank adlı düşünce kuruluşunun kurucularından olan Danielle Nierenberg’e göre sofraların hemen her tür gıda ile bolca donatıldığı Şükran Günü yanıltıcı bir izlenim veriyor çünkü dünyadaki her sekiz kişiden biri açlık çekiyor. Aynı zamanda 1,5 milyar insanın da obez olduğunu belirten Nierenberg, gıda dağılımındaki bu eşitsizliğin ve beraberinde getirdiği israfın sadece insan sağlığına değil, doğaya, gıda güvenliğine ve bunun gibi birçok alana da zararı var.

Nierenberg, gelişmekte olan ülkelerdeki gıda israfının yetersiz altyapıdan kaynaklandığını belirtiyor. Örneğin, yolların kötü olması nakliyatı yavaşlatıyor ve zaten yetersiz koşullarda depolanan ürünlerin daha kolay israfına yol açıyor. Nierenberg, gelişmiş ülkelerde de sorunun tüketicilerden kaynaklandığını savunuyor. Bunda da en büyük faktörler gereğinden fazla ürün alınması ve ürünlerin üzerindeki son kullanma ve son satış tarihlerinin tüketiciler tarafından yanlış algılanması.

Gıda sorununun temelinde sanıldığının aksine gıda yetersizliğinin olmadığını söyleyen Nierenberg, sorunun siyasi boyutunun buna yol açtığını ve fakirliğin gıdaya ihtiyaç duyan kişilerin önündeki en büyük engel olduğunu belirtiyor.

5. Geleneksel Gıda ve Besin Konferansı için İtalya’nın Milano şehrinde bulunan Nierenberg, konferansta yayınlanan Milano Protokolü’nün dünya çapında tüm yetkilileri gıda güvenliği konusunda somut adımlar atmaya çağırdığını belirtiyor.

Geçtiğimiz Çarşamba günü açıklanan Protokol, gıda israfının yanı sıra sürdürülebilir tarım uygulamalarını, obeziteye karşı mücadeleyi, kısacası sağlıklı gıda ve hayat tarzına somut destek verilmesini öngörüyor. 132 ülkenin katılacağı Expo 2015’e ev sahipliği yapacak olan Milano şehrinde altı ay süresince ana tema ‘gezegenin doyurulması ve hayat boyu enerji’ olacak.

Milano Protokol’ünden yaklaşık bir buçuk yıl önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından başlatılan ‘Sıfır Açlık Kampanyası’ gıda konusunda ülkeleri daha sağduyulu olmaya çağıran bir diğer kapsamlı çalışma. Kampanya beş ana temayı içeriyor: Yıl boyunca yeterli gıdaya ulaşım, iki yaşının altında gıda yetersizliği çeken çocuk sayısını sıfıra indirmek, sürdürülebilir gıda sistemleri yaratmak, küçük ölçekli çiftliklerdeki üretimi ve geliri %100 arttırmak ve gıda israfını sıfıra indirgemek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG