Erişilebilirlik

Gıda Enflasyonu Yüzde 32’ye Yaklaştı


Gıda Enflasyonu Yüzde 32’ye Yaklaştı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Nisan ayında yıllık bazda tüketici fiyatları yüzde 19,50 arttı. Ancak gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon yüzde 31,86 oldu.

Aylık olarak bakıldığında ise, gıda fiyatlarındaki artış genel enflasyonun altında kaldı. Nisan ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre yüzde 1,69 olurken gıda ve alkolsüz içkilerdeki enflasyon oranı yüzde 1,40 olarak gerçekleşti.

Geçen haftalara göre fiyatlarda düşüş var

Peki, bu veriler pazara nasıl yansıyor, vatandaş meyve-sebze fiyatlarını nasıl yorumluyor? İzmir’deki Yeşilova semt pazarında başta soğan, patates olmak üzere birçok ürünün fiyatında geçen haftalara göre bir gerileme var. Daha birkaç hafta önce yedi, sekiz liraya satılan soğan ve patatesin kilosu 2,5 liraya düşmüş. Benzer şekilde patlıcan, biber, erik, marul, soğan gibi ürünler de geçen haftalara kıyasla daha ucuz.

Pazarcılık yapan Hayrettin Hurceren bunu havaların ısınmasına bağlıyor: “Mahsul bollaştı, yakında roka ve maydanoz da bıçağa gelir. Piyasa daha da bollaşır. Fiyatlar daha da düşer”. Ramazan öncesinde etiketlerdeki rakamların aşağı çekilmesi vatandaşı da bir ölçüde memnun etmiş. Emine Bozbaş, “En azından Ramazan’a girerken patates, soğan fiyatları düşmüş” diyor ve hemen ekliyor: “Eskisine göre düşmüş ama biraz daha düşse, çok iyi olur.”

Fiyatlardaki düşüş yeterli mi?

Pazarda konuştuklarımızın kimi geçen haftalara kıyasla düşen fiyatlara bakarak bardağın yarısını dolu görüyor. Bazıları ise alım güçlerine ve geçen yılın fiyatlarına göre düşünerek bardağın yarısının boş olduğu düşüncesinde.

İşçi emeklisi Mevla Gel özellikle domates fiyatının yüksekliğinden şikayetçi: “Burası bir tarım ülkesi. Beşinci ayda domatesin kilosu yedi lira. Beş lira olsa bile yine de pahalı. İnsanlar akşama kadar çalışıp 2000 lira aylık alıyor. Günahtır, bu ülkenin vatandaşıyız.”

Bir başka emekli, Lütfiye Bozkuş da şunları söylüyor: “Böyle bir memlekette yaşayıp da bu kadar pahalı meyve-sebze yemek çok gücüme gidiyor. Şu anda arakalara baktım mesela yedi, sekiz lira. Araka yanına bir şey koymazsan yenmez. İçine ya et ya da kıyma bir şey koyman lazım. Hiç yeme daha iyi. Maydanozu bir liraya alıyorsak ötesini siz düşünün.”

Pazarcı Mehmet Sırrı Gökdağ fiyatların hala olması gerekenin üstünde olduğunu düşünüyor.Gökdağ, fiyatların geçen haftalara göre düştüğünü söylüyor ancak “Yine de bu fiyatlar yüksek. Bu durum satışları da etkiliyor. Akşam oldu ama malların hepsi tezgahta duruyor” diye konuşuyor.

Havaların ısınması ve buna bağlı olarak ürünün bollaşmasıyla fiyatların biraz daha düşeceği beklentisi yaygın. Ancak bu düşüşün istenen ölçüde olmayacağı konusunda neredeyse herkes fikir birliği içinde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG