Erişilebilirlik

Gezi Parkı Olayları Kongre Gündeminde


Amerika Temsilciler Meclisi’ne bağlı bir alt komisyon, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili olarak Türk hükümetinin tavrını gündemine aldı.

Temsilciler Meclisi ‘Avrupa, Avrasya ve Yeni Gelişen Tehditler Alt Komisyonu’ Gezi Parkı protestolarının bölge demokrasisi için ne anlama geldiğini görüşmeye hazırlanıyor.

Komisyon, bugün yapılacak ‘Türkiye Kavşakta’ adlı toplantısına konuşmacı olarak ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay ile Al Monitor ve Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel’i çağırdı.

Alt Komisyon Başkanı Cumhuriyetçi Partili California Milletvekili Dana Rohrabacher oturumun amacının, Türkiye’nin hem içeride hem de dışarıda karşılaştığı zorluklara yanıt verip veremeyeceğine, bunların Amerika’nın çıkarlarına ve değerlerine yönelik olası etkilerine bakmak olduğunu açıkladı.

Faiz Lobisi = Yahudi Lobisi?

Dana Rohrabacher
Dana Rohrabacher
Türkiye’nin bir NATO üyesi olarak jeostratejik önemine dikkati çeken Dana Rohrabacher, son on yıl içinde Recep Tayyip Erdoğan idaresindeki dış politika eğilimini, ‘rahatsızlık verici’ diye yorumluyor.

Ankara’nın “İsrail’den uzaklaşma ve İran’a yakınlaşma yönündeki” dış politika düzenlemesinin bölgede gerginliği arttırdığını savunan Cumhuriyetçi Partili milletvekili, Başbakan Erdoğan’ın Suriye iç savaşı ve İran-Hizbullah ittifakının Suriye’ye müdahalesiyle birlikte Batı kampına geri döndüğünü belirtiyor.

Erdoğan hükümetinin kitlesel protesto eylemleri sonucu ‘sarsıldığını’ belirten Rohrabacher, hükümetin muhalifleri bastırmak için ‘şiddete başvurduğuna’ dikkati çekiyor.

Rohrabacher’ın bir diğer eleştirisiyse Başbakan Erdoğan’ı destekleyenlerin, Gezi Parkı eylemlerinde Yahudi Lobisi’yle, American Enterprise Enstitüsü’nün (AEI) parmağı olduğu yönünde komplo teorilerine başvurması. American Enterprise Enstitüsü, merkezi Washington’da bulunan, sağ görüşlü ve serbest girişimcilikten yana bir düşünce kuruluşu. AEI aynı zamanda bir önceki Başkan George Bush dönemindeki politikaları şekillendiren Yeni Muhafazakarlar’ın (Neocons) etkili olduğu bir kuruluş.

Temsilciler Meclisi ‘Avrupa, Avrasya ve Yeni Gelişen Tehditler Alt Komisyonu’ Başkanı Dana Rohrabacher aynı zamanda, Başbakan Erdoğan’ın Kuzey Afrika ziyareti dönüşü İstanbul Atatürk Havaalanı’ndaki konuşmasında ortaya attığı, daha sonra da 'Milli İradeye Saygı' mitinglerinde sıkça dile getirdiği ‘Faiz Lobisi’ ifadesinin, Yahudi karşıtı bir slogan olduğu görüşünde.

Rohrabacher, “Bu tarz taktikler, Erdoğan ve iktidar partisinin karakteri konusunda soru işaretleri yaratıyor,” açıklamasında bulunuyor.

Dana Rohrabacher, Amerika’nın İsrail’le bağlarını şiddetle savunan bir politikacı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG