Erişilebilirlik

Gezi’nin Yıldönümünde Gezi Parkı Kapatıldı


“Giremezsiniz bugün park kapalı”, Taksim Gezi Parkı’ndan geçmek isteyen bir vatandaşı parkı çevreleyen bariyerlerin arkasında bulunan bir polis bu sözlerle engelledi. Yalnız Gezi Parkı ve Taksim Meydanı’nda değil, İstiklal Caddesi hatta Beşiktaş ve Kadıköy’de de çok sayıda TOMA ve çevik kuvvet otobüsü olmasının nedeni 31 Mayıs’ın Gezi Direnişi’nin 3. Yıldönümü olması.

Eyüp’te esnaflık yaptığını söyleyen Murat Özen bu durumu normal karşılıyor. “Bugün Gezi’nin yıldönümü, polis olay çıkmasını önlemek için en doğrusunu yapıyor. O günkü olayların sorumluları bugün yine gelecekmiş,” diyor.

Taksim Dayanışma: “Bir aradayız, buradayız”

Eyüplü esnafın “sorumlular” olarak nitelediği Taksim Dayanışma, geçtiğimiz hafta “Bir aradayız, buradayız; 31 Mayıs saat 19.00’da basın açıklaması yapacağız” diyerek İstanbullular’ı parka çağırdı.

Taksim Dayanışma’nın en önemli birleşeni olarak kabul edilen Mimarlar Odası’nın yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 16 kişi bugün gözaltına alındı. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin kullandığı Yıldız Sarayı Dış Karakol binası kaymakamlık tebligatı sonucu polis zoruyla tahliye edilmek istenince buna direnenler Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi: “Bu bir intikam operasyonu”

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nden yapılan açıklamada, “Hukuki süreç devam ederken 24 saati dahi bulmayan sürede tahliye için yapılan bir tebligat Mimarlar Odası'nın hukukun üstünlüğünü sağlama doğrultusunda aklın ve bilimin rehberliğinde kamu ve toplum yararına verdiği mücadeleye karşı bir intikam operasyonudur,” denildi.

Yıldız Sarayı Dış Karakol binasını 2002 yılında imzalanan protokolle 49 yıllığına Mimarlar Odası’na tahsis eden Kültür Bakanlığı 2015 yılında söz konusu protokolü tek taraflı feshetti. Fesih hakkında açılan davada İstanbul 12. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası’nı haklı bulurken 30 Mayıs’ta Beşiktaş Kaymakamlığı tahliye tebligatını gönderdi.

Avukat Can Atalay: “Yapılanlar anayasaya aykırı”

Kolluk kuvvetine direnmekten yaklaşık beş saat gözaltında kalan 16 kişi serbest bırakılırken Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi avukatı Can Atalay, tahliyenin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Can Atalay, “Sabah üç TOMA ve çevik kuvvet gücüyle Mimarlar Odası binası ablukaya alındı. Hukuki süreç devam ederken bunu yapmak yasalara aykırı. Tahliye işlemi de Anayasa’ya aykırı. Bugün bunların olmasının nedeni elbette Mimarlar Odası’nın Gezi sürecindeki rolü,” dedi.

Kılıçdaroğlu: “Gençler, Gezi’de diktatöre diz çöktürdü”

Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları, Taksim Dayanışma’nın basın açıklamasına destek vereceğini söylerken ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM Grup Toplantısı’nda Gezi Direnişi’ne verdiği desteği dile getirdi.

Gezi eylemlerinin ‘özgürlük patlaması’ olduğunu belirten CHP Genel Başkanı, “Biz o gençlere minnet doluyuz. Onlar hiç kimsenin vermediği dersi diktatöre vererek ona diz çöktürdüler. Olay iki ağaç değildi, binlerce ağaçtı. ‘Bizim yaşam alanımıza, özgürlüğümüze müdahale etmeyin’ dedi bizim fidanlarımız. Dünya siyaset tarihine altın harflerle yazılan bir eylemdi. Yeri geldiğinde direnme hakkımızı da kullanacağız. Onlar bunu bilmiyor, bunu da öğrenecekler,” dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG