Erişilebilirlik

Germanwings: İkinci Kara Kutu da Bulundu


Dünyayı sarsan Germanwings faciasına ilişkin tüm detayların aydınlanma umudu doğdu. Marsilya Savcısı Brice Robin başkanlığında yürütülen soruşturma çerçevesinde bölgede arama çalıçmalarını sürdüren Chamonix jandarmaları ikinci kara kutuyu da buldu. Savcı Robin, kara kutunun önemli oranda darbe alsa da kullanılır durumda olduğunu açıkladı. Robin, ikinci kara kutunun yanı sıra, “Faciada yaşamını yitiren 150 kişiye ait olduğu düşünülen 150 farklı DNA örneğini de elde ettiklerini” açıkladı.

Kazanın olduğu ilk gün bulunan ve kokpit’deki konuşmaları kaydeden ilk kara kutunun ardından, Germanwings faciasının bir kaza değil, yardımcı pilot Andreas Lubitz’in intihar girişimi olduğu ortaya çıkmıştı. “Fligth Data Recorder” (FDR) adı verilen ve uçuşa ait tüm teknik detayları kaydeden ikinci kara kutunun bulunmasıyla, bu gerçeğe ait tüm teknik ve pilotaj detayları da aydınlanacak.

‘Yanmış ama hala kullanılabilir durumda’

Olaya ilişkin ikinci basın toplantısını yapan Marsilya Savcısı Brice Robin, “Kara kutu yangına maruz kaldığı için tümüyle kararmış. Ancak hala kullanılabilir durumda” dedi. Fransız savcı, Barcelona’dan başlayan uçuşla ilgili “pilotaj davranışları dahil” 500 ayrı veriyi kaydeden kara kutuyu, kazaya ilişkin teknik soruşturmayı yapmakla görevli Fransa Sivil Havacılık Araştırma ve Analiz Bürosu (BEA)’na gönderdiklerini bildirdi. Savcı Robin, teknik detayların yanı sıra pilotun uçağı kullanma yöntemiyle ilgili de tüm detaylara ulaşılacağını, böylece soruşturmanın tamamlanması için gerekli olan ve yardımcı pilot Andreas Lubitz’in davranışını açıklayacak bilgilere de ulaşılacağını kaydetti.

150 DNA örneği alındı

Robin’in açıkladığı ikinci konu ise, kurban yakınlarının beklediği kimlik tespitine ilişkin oldu. Savcı, olay yerinden elde edilen 2 bin 285 DNA örneği bulunduğunu, bunların içinden 150 farklı DNA örneğine ulaştıklarını duyurdu. Ancak DNA örneklerinin kime ait olduğunun belirlenmesi için 3 ila 5 haftalık bir süre gerektiğini söyledi. Savcı, her kimlik belirleme işlemi tamamlandığında ailelerin hızla bilgilendirileceğini de sözlerine ekledi.

Savcı Robin, olay yerinde yapılan araştırmalarda yolculara ait 40 cep telefonunun bulunduğunu, ancak telefonların son derece yıpranmış bir durumda olduklarını da açıkladı. Cep telefonlarındaki kayıtlar kurtarılabilirse, yolcuların düşüş anına ilişkin kayıt, görüşme ve sosyal medyadan yazışmaları incelenerek ek deliller elde edilebilecek.

İnternette intiharı araştırdı

Bu arada, soruşturmayı Almanya’da yürüten Düsseldorf Savcılığı da, yardımcı pilot Andreas Lubitz’in kendisiyle birlikte 149 kişiyi sürüklediği intiharı, önceden internette araştırdığı detaylarla planladığını açıkladı. Lubitz’in evinde yapılan aramada el konulan tablette, intihar eğilimli pilotun internet üzerinden, “intihar yolları” ve “kokpit kapısı ve güvenlik önlemleri” konulu araştırma yaptığı anlaşıldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG