Erişilebilirlik

Suriye'de Gerilla Gruplarının IŞİD Avı


Reuter haber ajansından Tom Perry’nin haberine göre, IŞİD’in artan vahşetine tepki olarak kurulan ve kendilerini ‘Beyaz Kefenliler’ olarak tanımlayan küçük bir grup, IŞİD militanlarını Suriye’nin doğusundaki merkezlerinden birinde gerilla taktikleriyle avlıyor

Beyaz Kefenliler’in lideri Ebu Abut, son aylarda Deir al-Zor bölgesindeki saldırılarda 100'den fazla IŞİD militanını öldürdüklerini söylerken, grubun temel amacının IŞİD saflarında korku oluşturmak olduğunu söyledi.

Grubun lideri Abut, Skype üzerinden verdiği bir röportajda, Beyaz Kefen isminin Suriye halkına yaptıkları zulümlerden sorumlu IŞİD militanlarına ölüm getireceğini ima ettiğini söyledi.

Amerika, IŞİD’le mücadele stratejisinin bir parçası olarak Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’a karşı ılımlı muhalifleri de eğitmek ve silahlandırma planlarının sonuna yaklaşırken, bu yeni grubun ortaya çıkmasıyla bölgede yeni düşmanların nasıl türedikleri de gözler önüne serildi.

Güvenlik kaygısı nedeniyle gerçek ismini vermeyen Ebu Abut, askeri donanımı ve finansmanı iyi olan IŞİD’in Deir al-Zor’da kontrolu ele geçirmeden önce, Esat’a karşı kurulan bir grubun komutanlığını yapıyordu.

Şu anda Abut’un yönettiği küçük grup, IŞİD ile baş edecek güçte değil. Ancak Amerika ve müttefikleri hem Suriye hem de Irak’ta hava saldırılarına devam ederken, IŞİD için yeni sorunlar çıkarabilecek kapasiteye sahip.

Savaşı takip eden İnsan Hakları Suriye Gözlemevi, Deir al-Zor’da IŞİD hedeflerine giderek artan sayıda saldırı düzenlendiğini bildirdi. Kuzeydeki Rakka ili de dahil, Deir al-Zor Suriye’deki IŞİD kontrolunun merkezini oluşturuyor.

Ebu Abut, IŞİD militanlarından birini kaçırırlarsa Beyaz Kefenliler’in bu militanları “takas” için kullanmayacaklarsa merhamet göstermeyeceklerini bildirdi.

IŞİD’in Irak ve Suriye’deki kontrolunun devamı için hayati öneme sahip olan ve Irak’la Suriye sınırında bulunan El Bukamal kasabası etrafında faaliyet gösteren grubun Ebu Abut’a göre 300 savaşçısı bulunuyor.

Ebu Abut, “Beyaz Kefenliler’in yüzde sekseni IŞİD’den önce herhangi bir çatışmada yer almadı. Onları eğittik ve bize katılmalarının en büyük nedeni IŞİD’in bölgede kontrolu eline geçirdikten sonra onlara yaptığı baskı oldu” dedi.

İnsan Hakları Suriye Gözlemevi, Beyaz Kefenliler’in son zamanlarda IŞİD’e karşı silahlanan birkaç küçük gruptan sadece biri olduğunu ve ellerine geçen her fırsatta IŞİD militanlarına saldırdıklarını bildirdi.

Bu grupların hepsi tehdit edici isimler kulanıyor. Gözlemevi’ni yöneten Rami Abdulrahman, bu isimlerin birkaçının “Hayalet Tugayı” ve “Ölüm Meleği Tugayı" olduğunu söyledi.

Artan Saldırılar

Gözlemevi, bu tür bir grubun geçtiğimiz Perşembe akşamı Deir al-Zor bölgesindeki bir karakola düzenlediği silahlı saldırıda 10 IŞİD militanını öldürdüğünü bildirdi. Ayrı bir saldırıda ise motosiklet kullanan silahlı bir kişinin bir başka IŞİD karakoluna ateş açtığı bildiriliyor.

Abdulrahman, "IŞİD karşıtı operasyonlarda artış var," diyor.

IŞİD, petrol üreten bir bölge olan Deir al-Zor’un kontrolu için savaşırken çok sayıda düşman yarattı.

Irak ordusunun kaçarken bıraktığı ağır silahlara el koyarak ilerleyişini hızlandıran ve Musul’u da eline geçiren IŞİD militanları, Deir al-Zor’u da Temmuz ayında ele geçirince bölgedeki bütün isyancı grupları kovdu.

IŞİD, tüm muhalefeti bastırmak ve kendi anlayışını halka zorla Kabul ettirmek için muhalifleri çarmıha gerip, başlarını kesti. Gözlemevi’ne göre Ağustos ayında IŞİD Sheitaat adlı muhalif gruptan 700 kişiyi katletti.

Esat karşıtı silahlı grupların üyeleri, diğer adlarıyla "Özgür Suriye Ordusu" savaşçılarının ya kaçmak, ya da İŞİD’e katılmak, veya ölmek gibi üç seçeneği bulunuyordu. El Kaide’ye bağlı Nusra Cehpesi de Deir al-Zor’dan çekildi.

Suriye devleti halen Deir al-Zor kentinin bir kısmıyla havaalanının kontrolunu elinde tutuyor.

Ebu Abut, "gizliliğin Beyaz Kefenliler için en önemli unsur olduğunu" söyledi. Abut’a göre, grup birbirinden bağımsız çalışan ve dört kişiden oluşan "hücrelerden" meydana geliyor.

Gözlemevi ve Ebu Abut’a göre, Beyaz Kefenliler’in en önemli operasyonlarından biri, 11 IŞİD militanının öldürüldüğü IŞİD’in El Bukamal’daki kontrol noktasına yapılan baskın.

Ebu Abut, Amerika önderliğindeki hava saldırılarının kendi işlerini kolaylaştırmadığını söyledi. Eskiden büyük sayılarda aynı noktada toplanan IŞİD militanları, saldırılar başlayınca küçük gruplar halinde ve gece motosiklet kullanarak yer değiştiriyor.

Beyaz Kefenliler’in sözcüsü, eskiden Esat karşıtı grupların kullandıkları silahları kullandıklarını söyledi. Adının Ebu Ali Albukamali olduğunu söyleyen sözcü, Beyaz Kefenliler grubunun amacının, zayıf donanımlarına rağmen, IŞİD militanları arasında korku yaymak olduğunu ve grubun bu amaca ulaştığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG