Erişilebilirlik

Plastik Şişelerin Geri Dönüşüm Hikayesi 1. Bölüm


Az kullan, tekrar kullan ve geri dönüştür. Geri dönüşüm Amerikan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Amerika’da birçok eyalette çıkan yasalara göre geri dönüşüm artık zorunlu. Amerika’nın Sesi, Maryland eyaletinde bir geri dönüşüm tesisini ziyaret etti.

Kullanılmış ve boşalmış kutular geri dönüşüm kovasına atılıyor. Kağıt, plastik, mukavva kutu ve teneke kutular binlerce kilometrelik bir yolculuğa başlıyor.



Geri dönüşüm tesisinden Yehenew Gedshew, ”İnsanlar çöp attıkça bizim de bir işimiz var demektir,” şeklinde konuşuyor.

Yehenew Gedshew bir geri dönüşüm merkezi işletiyor.

Gedshew, ”Saatte 35 ton atık işliyoruz,” diyor.

Peki bu tesis saatte 30 ton atığı nasıl işliyor?

Yehenew Gedshew, ”Önce çöp kamyonları tesisimize çöpleri taşıyor ve hepsini tasnif edilmesi için boşaltıyor. İlk aşamada mukavva kutu ve diğer çöpler işlemden geçirilmek üzere ayrılıyor,” diyor.

Geri kalan çöpler bir başka banda yükleniyor. Burada plastik ve cam atıklar ayrılıyor. Camlar kırılıyor, plastikler düzleştiriliyor. Atıklar sonra bir başka ayrıştırıcıya gönderiliyor.

Gedshew, ”Bu son derece karmaşık bir cihaz. Bir döner bant geri dönüştürülecek çöpleri depoya getiriyor. Depodaki çöpler balyalanıyor ve başka tesislere yollanıyor,” diyor.

Geri dönüşüm için plastik, kağıt ve cam atıkların ayrı ayrı atılması gerekiyor. Gedshew tüm atıkların tesiste ayrıştırıldığını söylüyor: ”Artık çöpleri ayrı ayrı atmak gerekmiyor. Bu şekilde geri dönüşüm çok daha kolay. Geri dönüştürülebilir tüm çöpleri birarada atıyorlar, ayrımı biz yapıyoruz.”

Gedshew tesiste ayrılan plastik atıkların 500 kilometre güneyde, Kuzey Carolina eyaletindeki bir başka tesise gönderildiğini, balyalarca plastiğin eritilerek yeniden kullanılır hale getirildiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG