Erişilebilirlik

İsrail ve Hamas'tan Karşılıklı Hava Saldırıları


İsrail ve Filistin arasındaki gerginlikte can kaybı sayısı artıyor. İsrail’in Gazze’ye düzenlediği hava saldırısı sonucu bölgede, aralarında çocukların da bulunduğu 28 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. İsrail'den yapılan açıklamada Gazze'nin kuzeyindeki Aşkelon kentinde iki İsrailli kadının roket saldırısı sonucu hayatını kaybettiği bildirildi. Pazartesi akşamından bu yana en az 10 İsrailli de yaralandı.

İsrail'in güneyindeki Aşkelon kenti
İsrail'in güneyindeki Aşkelon kenti

Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail'in iki milyon nüfuslu Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 10'u çocuk 28 kişi öldü, 152 kişi yaralandı. İsrail ordusu, ölenlerin en az 16'sının militan olduğunu bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan sözcü Eşref El Kidra, İsrail'in "insafsız saldırılarının" Corona virüsü salgını nedeniyle baskı altında olan sağlık sistemi üzerinde daha da büyük bir yük oluşturduğunu kaydetti.

Gazze’ye Hava Saldırısı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, roket saldırılarındaki artış sonucu İsrail'in de Gazze'ye yönelik saldırılarını arttıracağını söyledi. Netanyahu, yaptığı açıklamada, "Yapılan durum değerlendirmesi sonucu hem saldırıların şiddeti hem de sıklığının arttırılması kararı alındı" dedi. İsrail ordusundan sözcü Yarbay Jonathan Conricus, sınırdan geçişleri önlemek için güvenlik önlemlerini arttırdıklarını, amacın "Hamas'a net bir mesaj göndermek" olduğunu söyledi. İsrail, Gazze sınırındaki askeri yığınağı arttırdı, bölgeye çok sayıda tank, asker ve zırhlı araç sevketti.

Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu hasar gören bir bina
Gazze'de İsrail hava saldırısı sonucu hasar gören bir bina

Uluslararası tepkiler

Arap Birliği, İsrail'i Gazze'ye yönelik "gelişigüzel ve sorumsuzca" saldırıları nedeniyle kınadı ve İsrail'in Kudüs'teki gerginliğin "tehlikeli şekilde tırmanmasından" sorumlu olduğunu kaydetti. Arap Birliği'nin bazı üyeleri, geçen yıldan bu yana İsrail'le ilişkileri normalleştirme süreci başlatmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'den İsrail'e yapılan roket saldırılarının derhal sona ermesi gerektiğini söyledi ve tarafları, tansiyonu düşürecek adımlar atmaya davet etti.

Gazze’den İsrail’e Roket Atışları Sürüyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00

Filistinli bir yetkili; Mısır, Katar ve Birleşmiş Milletler'in şiddet eylemlerini azaltmak için girişimlerde bulunduğunu söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik hava operasyonu, Gazze’den Kudüs’e atılan roketlerin ardından başladı. 2014 yılından bu yana ilk kez Gazze’den Kudüs’e atılan roketlerin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu, Filistin’in kırmızı çizgiyi geçtiğini ve sert karşılık verileceğini söylemişti.

Roket saldırısı nedeniyle çok sayıda İsrailli'nin de geceyi sığınaklarda geçirdiği belirtiliyor.

Hamas Komutanı Öldürüldü

İsrail Ordusu tarafından yapılan açıklamada, operasyonda Hamas’a ait hedeflerin ve tünellerin vurulduğu, ayrıca bir Hamas askeri yetkilisinin de öldürüldüğü belirtildi. Hamas yetkilileri de İzzettin el-Kassam Tugayları komutanlarından Muhammed Abdullah Feyyad’ın saldırılarda öldüğünü doğruladı.

Gazze’den yapılan roket saldırılarını Hamas ve İslami Cihad Örgütü’nün küçük bir kolu üstlenmişti.

Filistin Kızılay’ı, Mescid-i Aksa ve çevresinde polisle çatışan Filistinliler'den en az 300 kişinin de yaralandığını duyurdu. Polise taş ve sopalarla saldıran Filistinlilere polis plastik mermi ve göz yaşartıcı gazlarla sert müdahalede bulundu. Olaylarda 21 polis memurunun da yaralandığı açıklandı. Mescid-i Aksa’da gelişmeleri takip eden AA'nın Orta Doğu Editörü Turgut Alp Boyraz’ın da polisin attığı plastik mermiler nedeniyle bacağından yaralandığı belirtildi.

Gece yaşanan olaylarda Mescid-i Aksa’nın bahçesindeki bir ağaç da alev aldı. Alevlerin görülmesi Mescid-i Aksa’da yangın çıktığının sanılmasına neden oldu ve paniği daha da arttırdı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG