Erişilebilirlik

George Floyd’un Kardeşi Kongre'de Konuştu


Philonise Floyd
Philonise Floyd

ABD’de Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybeden siyah Amerikalı George Floyd’un kardeşi Philonise Floyd, Kongre'de düzenlenen oturuma katıldı.

Philonise Floyd Kongre'deki konuşmasında ‘‘Öldürüldüğü gün George’a sahip çıkamadım. Belki bugün burada sizinle konuşarak ölümünün boşuna olmamasını sağlayabilirim'' dedi. Philonise Floyd, ''Onun bir tişörtün üzerindeki yüzlerden biri olmamasını ya da büyümeye devam edecek bu listede yalnızca bir isim olmamasını belki sağlayabilirim’’ dedi.

Philonise Floyd oturumda şunları söyledi:

''Bugün burada ağabeyim George hakkında konuşmam için yaptığınız davete teşekkür ederim. Dünya onu George olarak biliyor, ancak ben ona Perry diyorum. Dün onu yolcu ettik. Bugüne kadar yapmak zorunda kaldığım en zor şeydi. Şimdi ağabey artık benim. Kız ve erkek kardeşlerimi, Perry’nin çocuklarını ve onu seven herkesi teselli etmek şimdi benim görevim. Bu da çok kişiyi teselli etmem gerektiği anlamına geliyor. Şimdi güçlü olmam gerekiyor, çünkü benim yerimde George olsa o da öyle yapardı.

Ve bugün burada olmamın sebebi de ağabey olmam. Perry’nin her zaman yaptığı gibi aileme ve diğerlerine sahip çıkıyorum. Öldürüldüğü gün George’a sahip çıkamadım. Belki bugün burada sizinle konuşarak onun boş yere ölmemiş olmasını sağlayabilirim. Onun bir tişörtün üzerindeki yüzlerden biri olmamasını ya da büyümeye devam edecek bu listede yalnızca bir isim olmamasını belki sağlayabilirim.

George her zaman ailesi için fedakarlıklar yapardı. Kendisine tamamen yabancı olanlar için de fedakarlıklar yapardı. Başkalarına yardım etmek için sahip olduğu az şeyi de verirdi. O bizim kibar devimizdi. Öldürüldüğü videoyu izlerken bunu hatırladım. O yumuşak huyluydu, karşılık vermemişti. Memurları dinledi, onlara ve canını alan adama, onu 8 dakika 46 saniye boyunca nefessiz bırakan adama ‘Bayım’ diye hitap etti. Hayatını bağışlamaları için onlara yalvarırken hala ‘Bayım’ diye hitap ediyordu.

Böyle bir şey seyrettiğinizde, tüm hayatınız boyunca güvendiğiniz ağabeyinizin annesini çağırarak ölmesini seyrettiğinizde yaşadığınız acıyı size tarif edemem.

Yorgunum. Yaşadığım acıdan yorgunum. Her defasında bir başka siyahın sebepsiz yere ölüm haberini almaktan yorgunum. Bugün sizden bunu durdurmanızı istemek için burada bulunuyorum.

Acıyı durdurun. Yorgunluğumuza son verin. George yardım istedi ve görmezden gelindi. Lütfen bugün size yaptığım çağrıyı dinleyin, ailemizin çağrılarını ve dünyanın dört bir yanında sokaklarda çınlayan çağrıları dinleyin. Farklı geçmişlerden, cinsiyetlerden ve ırklardan insanlar dünyanın dört bir yanında değişim talebiyle bir araya geldi. Onları onurlandırın, George’u onurlandırın ve kolluk kuvvetlerini bir sorun olmaktan çıkartıp bir çözüm haline getirecek gerekli değişiklikleri yapın. Yanlış yaptıkları zaman onlardan hesap sorun. Onlara insanlara empati ve saygıyla yaklaşmanın ne demek olduğunu öğretin. Onlara gerekli olan gücün ne olduğunu öğretin. Onlara ölümcül gücün yalnızca nadir durumlarda ve kendi hayatları risk altında olduğunda kullanılması gerektiğini öğretin.

George o gün kimseyi incitmiyordu. 20 dolar yüzünden ölmeyi hak etmedi. Size soruyorum. Siyah bir adamın hayatının değeri bu mu? 20 dolar mı? 2020 yılındayız. Artık yeter. Sokaklarda yürüyen insanlar size ‘Artık yeter’ diyor. Bu ülkenin ve bu dünyanın ihtiyaç duyduğu liderler olun ve doğru olanı yapın.

İnsanlar sizi onların adına konuşmanız için, pozitif değişimi gerçekleştirmeniz için seçti. George’un adının bir anlamı var. Sizin de isimlerinizin bir anlamı olması için artık bir fırsatınız var.

Eğer onun ölümü dünyayı daha iyi bir yer haline getirecekse ki bence getirecek, hatta getirdi bile… O zaman yaşadığı gibi öldü. Onun boş yere ölmemiş olmasını sağlamak sizin elinizde. Perry’ye burada olduğu sırada veda etme şansım olmadı. Ama biliyorum ki şimdi yukarıdan bizi izliyor. Perry, ağabeyim, neler yaptığına bir bak. Sen dünyayı değiştiriyorsun. Her şey için teşekkürler. Dünyadayken bize sahip çıktığın ve şimdi hepimize sahip çıkmaya devam ettiğin için. Umarım annemizi bulursun, huzur ve güç içinde uyursun.’’

Polis şiddetini protesto eden göstericilerin George Floyd’un cenaze töreninden sonraki gün de ABD kentlerinde sokağa çıkmaya devam etmesi bekleniyor. Floyd’un ölümü, 1960’ların ırkçılık karşıtı eylemlerini andıran büyük kitlesel protesto gösterilerine neden oldu.

Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu, polis şiddetiyle ve ırksal eşitsizlikle mücadele için geniş kapsamlı bir yasa paketi hazırlıyor. Paketin Temsilciler Meclisi’ne 4 Temmuz’da sunulması bekleniyor. Ancak tasarı Temsilciler Meclisi’nde oylamaya sunulmadan önce bir dizi oturum daha yapılması planlanıyor.

Komisyonda ifade verecek diğer isimler arasında Houston Emniyet Müdürü Art Acevedo ve Adalet Bakanlığı Medeni Haklar Birimi eski başkanı Vanita Gupta yer alıyor. Gupta, Medeni Haklar ve İnsan Hakları Liderlik Konferansı’nın başkanlığını yürütüyor.

Gupta, paylaştığı Twitter mesajında, ‘‘Polislik mesleğinde polisin hesap vermesini teşvik edecek değişimlerin gerekliliği, kamu güvenliğinin ve tüm insan onuruna saygının yeniden oluşturulması’’ için Adalet Komisyonu karşısında ifade vereceğini söyledi.

Adalet Komisyonu’ndaki oturumun diğer tanıkları arasında siyah vatandaşların medeni haklarını savunan NAACP örgütünün Hukuki Savunma Fonu Başkanı Sherrilyn Ifill ve Başkan Trump’ın Ulusal Çeşitlilik Koalisyonu üyesi Rahip Darrell Scott da yer alıyor.

Oturumda Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçi Partililerin de görüşlerini savunması bekleniyor. Temsilciler Meclis Florida eyaleti temsilcilerinden Cumhuriyetçi Partili Matt Gaetz, Twitter mesajında, ‘‘Polisi şeytanlaştırırsanız toplumla bağ kurmaktan vazgeçerler. Biz polisin yanında olursak bu bütün Amerikalılar için daha iyi olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat Partililerin hazırlamakta olduğu paket, ırk temelli fişleme ve zanlıyı boyun kilidine alma gibi uygulamaları yasaklamayı, polis memurları aleyhine dava açmayı kolaylaştırmayı ve memurların kusurlu davranışlarının ülke genelinde takip edilebileceği bir veri tabanı oluşturulmasını hedefliyor.

Senato’daki Cumhuriyetçi liderlerse Güney Carolina Senatörü Tim Scott’u partinin polis reformuyla ilgili yasa tasarısını hazırlamakla görevlendirdi. Tim Scott, Cumhuriyetçi Partili tek siyah senatör.

Senato Adalet Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Partili Lindsey Graham ise polisin güç kullanması konusunda gelecek hafta bir oturum yapılacağını açıkladı.

Her iki partinin Kongre’nin farklı kanatlarını kontrol ettiği, Başkan Donald Trump’ın ise sık sık kanun ve nizamdan yana olduğunu vurguladığı bu ortamda tarafların tüm öneriler üzerinde uzlaşı sağlaması mümkün görünmüyor. Ancak ‘kabahatli davranış veri tabanı’ gibi bazı uygulamalar, her iki partiden de destek görüyor.

Yerel düzeyde polis teşkilatlarıyla ilgili reformlar

Floyd’un ölümünün ardından polisin zanlıları boğaz kilidine alma uygulamasına yerel düzeyde yasaklar getirilmeye başlanıyor. California eyaletiyle Colorado eyaletinin Denver kenti ve Floyd’un hayatını kaybettiği Minnessota eyaletinin Minneapolis kenti, bu yasağın getirildiği yerlerden bazıları. Son olarak Arizona eyaletinin Phoenix kenti de uygulamayı yasakladığını ilan etti.

Oregon eyaletindeki Portland kentinin Belediye Başkanı Ted Wheeler, hazırladığı reform paketinin, toplu taşımada asayişi sağlayan devriye polislerinin görev yapmasına son verilmesini ve polisin bütçesine giden 7 milyon doların beyaz olmayan toplulukları destekleyen programlara aktarılmasını içerdiğini kaydetti.

New York ve Los Angeles da polis teşkilatı bütçelerinin bir kısmını başka yerlere kaydırma planlarını açıklayan kentlerden.

New York’ta yerel yetkililer Salı günü polis memurlarıyla ilgili disiplin kayıtlarını ve kusurlu davranış şikayetlerini gizli tutan yasayı kaldırmak için oy kullandı.

Göstericiler cenazenin ardından yeniden sokağa çıkıyor

Göstericiler Çarşamba günü George Floyd’un cenaze töreninin ardından ABD kentlerinde yeniden sokağa çıkmaya hazırlanıyor.

Eylemlerin 16’ncı günü olan Çarşamba sabah erken saatlerde Seattle kentinde sokağa çıkan yüzlerce gösterici, polis reformları ve belediye başkanının istifası için çağrı yaptı.

Atlanta’dan New York’a ve Los Angeles’a birçok kentte protestocuların sokağa çıkmaya devam etmesi bekleniyor.

Floyd’un cenaze töreni dün Teksas eyaletinin Houston kentinde yapıldı. Medeni haklar savunucusu Al Sharpton, Floyd için ‘‘Tüm dünyayı değiştirecek bir hareketin mihenk taşı oldu’’ ifadelerini kullandı.

Sharpton, Floyd’un ailesinden, 1963 yılında medeni haklar savunucusu Dr. Martin Luther King Jr. tarafından Lincoln Anıtı’nın merdivenlerinde yapılan ‘‘Bir Hayalim Var’’ konuşmasının 57’nci yıl dönümünde Washington’da 28 Ağustos’ta yapılacak yürüyüşe liderlik etmelerini istedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG