Erişilebilirlik

Eski Başkan Bush Kendini Gönüllü İşlere Adadı


Eski Başkan Bush Kendini Gönüllü İşlere Adadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00
Linki indirmek için
Bir önceki Başkan George Bush, 2009’da görevini bıraktıktan sonra çok gündemde kalmamaya çalıştı. Eski başkan, bir süre önce kendi adına kurulan enstitünün rahim ağzı kanseriyle mücadele programını tanıttı. Zambiya’nın başkenti Lusaka’da Bush’u izleyen Amerika’nın Sesi muhabiri Brian Padden, eski başkanın kendisinden öncekiler gibi insani davalara destek kampanyaları düzenlediğini belirtiyor, ama Bush önceki başkanlara oranla öne çıkmamayı tercih ediyor:

Eski Başkan George Bush, Zambiya’nın ikinci büyük kenti Kabwe’de, yeni onarılan rahim ağzı kanserini teşhis ve tedavi etme kliniğinin önünde gönüllülerle birlikte çalıştı.

Bush: “Her zaman ‘eski başkan’ olarak anılıyorsunuz ama ben buraya bir işçi olarak geldim. Bu ziyaretimizde arkamızda yepyeni bir klinik bıraktık. Umarım benden sonrakiler de aynı şeyi yapar,” dedi.

Bush, başkanlık sonrası döneminde kanserle mücadele çabalarına yardım ediyor. Şimdiye kadar 85 milyon Dolar toplamayı başardı. Ancak eski başkan, yaptıklarından söz etmeyi sevmiyor ve medyanın dikkatini çekmekten kaçınıyor.

Bush, “Umarım yaptıklarımın çoğu gözünüze çarpmıyordur, çünkü manşet olmak istemiyorum. Bence sessiz hizmet, en iyi hizmettir,” dedi.

George Bush ve eşi Laura, Zambiya’da HIV virüsüyle doğan çocukların bakıldığı bir yetimhaneyi de ziyaret etti. Eski başkanın Afrika’da 2003 yılında başlattığı AIDS’le mücadele kampanyası sayesinde bu çocuklar sağ kalmayı başardı. Kampanyada AIDS hastalığının ilaç ve tedavisi için milyarlarca dolar harcandı. Bush’un bu ziyareti oldukça duygusal geçti.

Eski Başkan Bush, “Bence özgürlük barış için çok önemli. Özgürlüğün bir başka boyutuysa hastalıklardan korunabilmek. Bu yüzden Laura’yla birlikte bu kampanyaya katıldım,” şeklinde konuştu.

George Bush dikkati çekmek istemese de, daha önceki başkanlar gibi, iktidarı sırasında bıraktığı imajı düzeltmeyi amaçlayan faaliyetleri tercih etti.

Eski Başkan Bill Clinton, görevini tamamladığında Beyaz Saray stajyeriyle yaşadığı ilişkinin izi silinmemişti. Ama Clinton, kendisinden önceki Başkan George Walker Bush ile birlikte 2005’te Asya’da tsunami mağdurları için para topladı ve imajını düzeltmeye çalıştı.

Amerikan Üniversitesi Tarih Profesörü Allan Lichtman, eski Başkan Jimmy Carter’in bir dönem görev yaptıktan sonra 1980’deki seçimlerde ağır yenilgiye uğradığını hatırlatıyor. Ama Carter, tüm dünyada demokrasi yanlısı girişimleri ve ‘Gine kurdu’ hastalığıyla mücadele çabalarından dolayı büyük saygı kazandı.

Allan Lichtman, “Birçok kişi Carter’ı ‘en başarılı eski Başkan’ olarak görüyor. Başkanlık dönemi sonrasındaki başarılarından dolayı da Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü,” diyor.

Ancak bir önceki Başkan Bush, hizmetlerini sessizce yürütmeyi tercih ediyor ve tarih sayfalarında yer edinmek gibi bir kaygısı olmadığı görülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG