Erişilebilirlik

GM İlk Elektrikli Aracını Piyasaya Sürmeye Hazırlanıyor


GM İlk Elektrikli Aracını Piyasaya Sürmeye Hazırlanıyor
GM İlk Elektrikli Aracını Piyasaya Sürmeye Hazırlanıyor

Washingtonlular, 5 bin 400 kilometre yol katederek Amerika’yı baştan başa geçen Chevrolet’yi görmek için yarıştı. General Motors’un ürettiği Chevy Volt lityum iyon bataryasıyla çalışıyor. Bataryalar benzinle işleyen jeneratörle destekleniyor. Sadece elektrik gücüyle 80 kilometre yol katedebilen Volt’un benzinli motor jeneratörü bu mesafeden sonra devreye giriyor ve aracın 500 kilometre daha gitmesini sağlıyor.



GM şirketinden mühendis Pamela Fletcher, elektrikle katedilecek mesafenin 40’la 80 kilometre olmasına özen gösterildiğini söylüyor: "Amerikalılar’ın çoğu işyerleri ve evleri arasında günde 40 kilometreden az yol katediyor. Bu nedenle aracın elektrikle 40 ila 80 kilometre gitmesini ve sürücülerin işle ev arasında sadece elektrik kullanarak gidip gelmesini sağladık. İş yerinizde şarj edebilme imkanınız varsa o zaman aracınızı her gün sadece elektrikle kullanabilirsiniz."

Chevy Volt, Toyota’nın hibrit aracı Prius’un kendine özgü tasarımının aksine sıradan araçlara benziyor. Volt’u test sürüşüne tabi tutan otomotiv uzmanı Ken Gross, aracı beğenmiş. Gross şöyle konuşuyor: ”Başlangıçta şüpheliydim çünkü geçmişte de sadece elektrikle işleyen otomobiller kullandım. Bunlar Disneyland’daki oyuncaklara benziyordu. Ancak Chevy Volt gerçek bir otomobil hissi veriyor. Bataryası oldukça büyük. Böylelikle kendinizi bir golf aracı kullanıyormuş gibi hissetmiyorsunuz.”

Ken Gross, Volt’un Amerika’da benzin fiyatlarının düşük olduğu bir dönemde pazarlandığına dikkati çekiyor. Gross, ”Benzin fiyatları yükseldiği takdirde elektrikli araçlara olan ilgi artabilir. Birkaç yıl önce benzin fiyatları artışa geçtiğinde Toyota Prius satışları da artmıştı. Ekonomik açıdan akla yatkın olmayan bir otomobil birdenbire herkesin aradığı bir alternatif olmuştu,” diyor.

Chevy Volt çok iyi yorumlar alıyor. Automobile ve Motor Trend dergileri Volt’u şimdiden ‘2011’in En İyi Otomobili’ ilan etti.

Pamela Fletcher, Volt’a olan talebin planlanan üretim miktarını aştığını söylüyor. İlk yıl 10 bin Volt üretecek olan General Motors şirketi bu sayıyı çok kısa zamanda 60 bine çıkarmayı planlıyor. Volt piyasaya 41 bin dolardan sürülecek. Ancak Volt satın alacak tüketicilerin 7 bin 500 dolara kadar federal vergi kredisinden yararlanması mümkün olacak.

XS
SM
MD
LG