Erişilebilirlik

Genelkurmay Başkanlığı Atamasıyla İlgili Teamül Değişti


OHAL kapsamında bugün çıkarılan 670 sayılı ve 671 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameler yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bugün çıkarılan 670 sayılı kararname ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) 136 personel ihraç edildi. Daha önce çıkarılan 668 sayılı kararname ile 1.684 ve 669 sayılı kararname ile 1.389 subay ve astsubay ihracı da kesinleşmişti. Böylece TSK’dan toplam 3.209 askeri personel ihraç edilmiş oldu. Bu kararname ile ilk kez Emniyet Genel Müdürlüğü’nden de olağanüstü hal kapsamında geniş kapsamlı ihraçlar yapıldı. Teftiş Kurulu Başkanlığı’nda görevli en üst rütbeli Emniyet personeli olan 1. Sınıf Emniyet Amiri statüsündekiler de dahil olmak üzere polis memuru toplam 2.360 kişi ihraç edildi.

671 sayılı kararname ise, hükümetin internet ve GSM şebekeleri üzerinde kontrolünü sağlayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı (TİB) kapattı. TİB’in bağlı olduğu Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) varlığı korumaya devam ederken; Türkiye’deki internet ortamına ilişkin 5671 sayılı Kanun’daki TİB’in yetkileri ise BTK’ya devredildi. BTK’dan da 670 sayılı kararname ile 196 kişi ihraç edildi.

İhraç kararı verilmiş kişiler, bir daha kamu hizmetlerinde istihdam edilemeyecek. TSK, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü teşkilatından çıkarılanların rütbe ve memuriyetleri mahkumiyet kararı aranmaksızın alınacak. Bu kişiler oturdukları kamu konutlarından veya vakıf lojmanlarından 15 gün içinde tahliye edilecek. Kurumlarıyla bağı kesilen asker ve polisler özel güvenlik şirketlerinin kurucusu, ortağı ve çalışanı olamayacak. Pasaportları iptal edilecek.

TSK yapısı yeniden düzenlendi

27 Temmuz tarihli, 669 sayılı kararname ile Kara, Deniz ve Hava kuvvet komutanlıklarını doğrudan Milli Savunma Bakanlığı’na bağlayan düzenlemeden ise geri adım atıldı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Fikri Işık’ın da açıkladığı ve askerde rahatsızlık yarattığı gözlemlenen düzenleme, bugünkü 671 sayılı kararname ile iptal edildi. İlk düzenlemede, kuvvet komutanlıkları “savaş hali dışında” Genelkurmay Başkanlığı’na değil doğrudan MSB’ye bağlı olacaktı. Şimdi yeniden kuvvet komutanlıkları, Genelkurmay Başkanlığı’na bağlandı.

Bugünkü 671 sayılı kararnamede, ayrıca 1324 sayılı “Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun”da değişiklikler yapıldı. Buna göre artık, “Genelkurmay Başkanı; orgeneral ve oramiraller arasından Bakanlar Kurulu’nun teklifi üzerine Cumhurbaşkanı’nca atanır” hükmü geçerli olacak. Böylece “Genelkurmay Başkanı kuvvet komutanları arasından olur” hükmü kaldırılmış oldu. Dolayısıyla Kara, Deniz veya Hava kuvvet komutanı olmayan herhangi bir orgeneral ve oramiral için de Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı. TSK’nın teamülleri uyarınca bugüne değin uygulandığı üzere Kara Kuvvetleri Komutanı’nın, Genelkurmay Başkanı olması geleneği de ortadan kalkacak. Bunun nedeni TSK’nın askeri rütbe ilerleyişi sistemi dolayısıyla en kıdemli/yaşlı askeri komutanı olarak Kara Kuvvetleri Komutanı’nın olmasıydı.

Bu düzenleme ile birlikte hükümetin örneğin albay rütbesinden tuğgeneralliğine terfi ettirdiği herhangi bir askeri personel için hangi kuvvette (Kara, Hava veya Deniz) olursa olsun dört yıl sonra Orgeneral (Oramiral) olması halinde Genelkurmay Başkanlığı yolu açıldı. Dolayısıyla Hükümet ve Cumhurbaşkanı, bundan sonra rahatlıkla Kara Kuvvetleri’nden olmayan herhangi bir Orgeneral veya Oramiral hakkında Genelkurmay Başkanlığı atama kararı alabileceği gibi dört yıl sonra da dün albay rütbesinde iken darbe girişimi nedeniyle tuğgeneral olmuş kişiye de TSK’nın en üstü olma hakkı sağlandı.

Pilotlar için TSK’ya geri dönüş

Bu arada bugünkü 671 sayılı kararname ile TSK’dan geçmişte Ergenekon, Balyoz veya Askeri Casusluk davalarıyla ihraç edilmiş veya re’sen emekliye sevk edilmiş askeri personel için de kısmen geri dönüş imkanı yaratıldı. TSK’dan ayrılmış veya ilişiği kesilmiş pilotlar için başvuruda bulunmaları halinde Hava Kuvvetleri Komutanı’nın teklifi ve Milli Savunma Bakanlığı’nın onayı ile yeniden asker olma imkanı doğdu.

Darbe girişimi nedeniyle Türkiye’nin kaybettiği askeri havacılık alanındaki personel ihtiyacını karşılamak üzere pilotaj eğitimiyle ilgili düzenlemeler de yapıldı.

Bu konuda aslında benzeri düzenleme Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için de bekleniyordu. Ancak bugün sadece pilotlar için TSK kapısı açıldı.

Bozdağ tahliye rakamlarını güncelledi

Bugünkü en önemli düzenlemelerden birisi de 671 sayılı kararname ile 1 Temmuz'dan önce işlenen suçlarda koşullu salıverme süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarıldı. Koşullu salıverme şartlarında yapılan değişiklikle de, cezaevinde kalma süresi üçte ikiden yarıya indirildi.

Bunun sonucunda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da açıkladığı üzere toplam 93 bin kişi “af” çıkarılmış oldu. Ancak Bozdağ, bunun cezai af olmadığını; imza karşılığında denetimli serbestlik uygulayacaklarını vurguladı.

Bu düzenleme ile ilgili sabah Twitter’daki açıklamasında 38 bin kişiyi tahliye edeceklerini duyuran Bakan Bozdağ, A Haber kanalındaki açıklamasında rakamı güncelledi. Türkiye’deki cezaevlerinde 214 bin tutuklu ve hükümlü olduğunu belirten Bozdağ, “Bu düzenleme 214 bin kişiden 93 bin kişiyi ilgilendirmektedir. İlk etapta 38 bin kişinin tahliyesi söz konusu olacaktır. Bunların büyük bir kısmı açık cezaevinden olacak; diğer kısmının da kapalı cezaevlerinden olması söz konusu olacaktır. Denetimli serbestlik bir af değildir kamuoyunda sanki af yapılmış gibi bir algı da oluşturulmaya çalışılıyor” dedi.

Bu düzenlemeye, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Fethullah Terör Örgütü mensubu oldukları iddiasıyla tutuklanan şahıslar nedeniyle hapishanelerde aşırı yoğunluk yaşanması nedeniyle ihtiyaç duyuldu. Son günlerde özellikle muhalefet milletvekilleri, hapishanelerde yatacak yer kalmadığını dile getiriyordu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG