Erişilebilirlik

'Gençlerin IŞİD'e Katılma Nedeni Horlanmak'


'Gençlerin IŞİD'e Katılma Nedeni Horlanmak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Geçen hafta Berlin, Kuzey Ren Vestfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde yüzlerce polisin katılımıyla gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda 4 IŞİD şüphelisinin gözaltına alınmasından sonra, konuyla ilgili ayrıntılar basına yansımaya devam ediyor. Buna göre terör hücresinin lideri olarak tutuklanan 35 yaşındaki bir Cezayirli’nin IŞİD tarafından Almanya'ya eylem yapması amacıyla gönderildiği tahmin ediliyor. Güvenlik birimleri, daha önce Cezayir hükümeti tarafından da hakkında uluslararası yakalama emri çıkarılan zanlının, IŞİD'in Suriye’deki kamplarında eğitim gördüğünü ve muhtemelen Berlin’de terör eylemi düzenlemek için IŞİD’in yöneticileriyle bağlantı içinde olduğunu açıkladı. Güvenlik birimlerinden sızan bilgilere göre Berlin’in dünyaca ünlü Aleksander Meydanı ve eski Charlie sınır geçiş noktası, saldırı için seçilen hedefler arasında. Basına dağıtılan bir fotoğrafta zanlı Farid A., IŞİD kampında silah ve bombalarla poz verirken görülüyor. Farid A.’nın 2000’li yıllarda Almanya’da yaşadığı, sonraysa izinin kaybolduğu, son olarak sahte bir pasaportla Aralık ayının son günlerinde Türkiye'den Yunanistan'a, oradan da Balkan ülkeleri üzerinden Münih’e gelerek, karısıyla sığınma talebinde bulunduğu da ortaya çıktı.

Bu olay Almanya’da mülteciler arasına karışan teröristlerle birlikte, Almanya’dan IŞİD ve diğer radikal İslamcı terör gruplarına katılımlar konusunu gündeme taşıdı. Yetkililer, Suriye ve Irak’a giderek radikal gruplara katılan en az 760 kişinin yaklaşık üçte birinin ülkeye geri döndüğünü, bunlardan 70’inin askeri eğitim aldığını ya da çatışmalara katıldığını tahmin ediyor. IŞİD’e katılmak için Suriye ve Irak’a gidenlerin büyük çoğunluğunun, Almanya’da doğup büyümüş göçmen asıllı gençler olduğuna işaret eden Berlin Türk Toplumu sözcüsü Ayşe Demir, ‘ezilmişlik, horlanma ve dışlanma’ gibi etkenlerin gençleri radikal akımların kucağına ittiğini savunuyor. Uzun bir süre savunulan, ‘ailevi bağları olmayan gençlerin IŞİD’e katıldığı tezi doğru çıkmadı’ diyen Demir, gençlerin kendilerini kanıtlayabilecekleri bir dünya arayışı içinde olduklarını ifade ediyor.

IŞİD içinde Almanya’dan gidenlerin oluşturduğu tugaylar bulunduğu biliniyor. Uzmanlar, ‘IŞİD'in arka bahçesi’ olarak tanımladıkları Almanya’daki cihat yanlısı Selefilerin, alınan önlemlere rağmen Müslüman gençlere yönelik dinci kampanyalarını yürütmeyi sürdürdüğünü de belirtiyorlar. Terör örgütü IŞİD’e katılmak isteyen gençlerin pasaport ve kimliklerine el konulmasının önlem olarak yetersiz kaldığını ifade eden Ayşe Demir, “İsteyen genç, bir yolunu bulup gidiyor. Önemli olan gence, bu yönde adım atmadan sahip çıkarak, ‘siz bu toplumun parçasısınız’ mesajının verilmesi” şeklinde görüş belirtiyor.

Almanya, gençlerini radikal örgütlerin etkisinden korumak üzere özellikle son bir yıl içinde bakanlıklar ve sivil toplum nezdinde çeşitli projeler ve danışma merkezleri oluşturdu. Bunların bir bölümü gençlerdeki değişimi fark eden ve çoğu kez nasıl hareket edeceklerini bilemeyerek, çaresiz kalan ailelere danışmanlık vermeyi hedefliyor. Berlin Türk Toplumu sözcüsü Ayşe Demir, çocuklarının radikalleştiğini tahmin eden ya da bu örgütlerin içinde olduğunu bilen anne-babaların ve din eğitimi veren camilerin daha duyarlı olmaları gerektiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG