Erişilebilirlik

Genç Bir Suudi Kadın Ailesinden Kaçarak Sığınma Talep Etti


Ailesinin kendisini öldürmek istediğini söyleyen Rahaf Muhammed El-Kunun isimli 18 yaşındaki Suudi genç kadın Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir havaalanı oteline sığındı. Bangkok’a Kuveyt’ten gelen El-Kunun, Taylandlı göçmen bürosu yetkililerinin kendisini Kuveyt’e geri göndermeye çalışması üzerine hayatının tehlikede olduğunu, Avusturalya’da sığınma talebinde bulunmak üzere yola çıktığını açıkladı.

Taylandlı yetkililer El-Kunun’un talebi üzerine sınır dışı etme işlemlerini durdururken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) bir yetkili de Cumartesi gününden bu yana havaalanında olan El-Kunun’la görüştü.

Konuyla ilgili açıklama yapan Tayland göçmen bürosu amiri Surachate Hakparn El-Kunun’un biletinin tek yönlü olması ve plansız bir şekilde seyahat ettiğinin anlaşılmasının ardından, ilk etapta kendisine giriş izni verilmediğini ancak genç kadının açıklamalarına dayanarak bu işlemin durdurulduğunu belirtti. UNHCR yetkilileriyle birlikte El-Kunun’un durumuyla yasal çerçevede ilgileneceklerini söyleyen Surachate, “Eğer incitilmesi, cezalandırılması ya da öldürülmesi gibi birşey söz konusuysa, insan hakları ilkelerini göz önünde bulundurmamız gerekiyor” dedi.

Surachate ayrıca Suudi yetkililerin Tayland göçmen bürosuyla irtibata geçerek El-Kunun’un ‘kaçtığını’ ve ‘ailesinin endişe içinde olduğunu’ ileri sürdüklerini söyledi.

‘Beni öldürecekler’

El-Kunun Kuveyt’e geri gönderilmek istemediğini ifade etmek için kaldığı otel odasının kapısının önüne bir masa ve bir yatakla barikat kurarak görüntülerini de Twitter’dan paylaştı.

Yazılı ve sesli mesaj aracılığıyla Reuters’a konuşan genç kadın ailesiyle birlikte Kuveyt’i ziyaret ettikleri sırada Kuveyt’ten ayrıldığını ve sığınma talebinde bulunmak üzeri Avusturalya’ya geçmeyi planladığını söyledi. Fazla şüphe çekmemek için birkaç gün Tayland’da kalmayı düşündüğünü ancak Taylandlı yetkililerin buna izin vermediğini belirten El-Kunun, “Beni öldürecekler! Hayatım tehlikede. Ailem beni en önemsiz şeyler yüzünden bile öldürmekle tehdit ediyor” diyerek yardım istedi.

Surachate, El-Kunun’un Avusturalya vizesinin de olmadığını belirtirken Tayland’daki Avusturalya Büyükelçiliği’nden henüz bir açıklama yapılmadı.

Avusturalya’da sığınma talebinden bulunmak istemesinin nedeni sorulduğunda, ‘fiziksel, duygusal ve sözsel istismara’ maruz kaldığını ve ‘aylarca ev hapsinde tutulduğunu’ iddia eden El-Kunun, tahsiline devam edemediğini ve ölümle tehdit edildiğini söyledi.

Sosyal medya paylaşımlarında da, “Araba kullanmama, seyahat etmeme izin vermiyorlar. Baskı altındayım! Yaşamayı ve çalışmayı seviyorum ve çok azimliyim! Ama ailem beni yaşamdan alıkoyuyor” dedi.

Bu mesajların ardından bir dizi insan hakları savunucusu da El-Kunun’a destek vermek için devreye girdi. Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü Tayland’a El-Kunun’u geri göndermemesi çağrısında bulundu.

UNHCR’dan yapılan yazılı açıklamada, uluslararası hukuk çerçevesinde Tayland’ın genç kadını ‘hayatının tehlikede olabileceği bir yere göndermemesi’ gerektiğinin altı çizildi. El-Kunun’u ‘ellerinden geldiği kadar en iyi şekilde koruyacaklarını’ söyleyen Taylandlı yetkili Surachate, “O şu an Tayland’ın gözetiminde. Kimse, hiçbir elçilik onu bir yere gitmeye zorlayamaz şu an” dedi.

Suudi Arabistan’da kadınlar üzerindeki kültürel ve yasal baskı ve kısıtlamalar son dönemlerde yapılan bazı yeni düzenlemelere rağmen hala yaygın olarak devam ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG