Erişilebilirlik

Almanya Gemiyle Kaçakçılıkta Dünyada Birinci


Almanya Gemiyle Kaçakçılıkta Dünyada Birinci
Almanya Gemiyle Kaçakçılıkta Dünyada Birinci

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan ‘Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI' tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gemilerle silah, uyuşturucu ve elektronik eşya kaçakçılığında Alman bandıralı gemiler dünya çapında birinci sırada yer alıyor

Merkezi İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan ‘Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI' tarafından yapılan bir araştırmaya göre, gemilerle silah, uyuşturucu ve elektronik eşya kaçakçılığında Alman bandıralı gemiler dünya çapında birinci sırada yer alıyor. 1991’den 2011 yılına kadar konuyla ilgili kayda geçen tüm kontrolları ve açılan soruşturmaları değerlendiren enstitü yetkilileri, bu süre içinde kaçakçılık yaptığı saptanan gemilerin yüzde 19,5'in Almanya’da kayıtlı şirketlere, yüzde 10,6'sının Yunan, yüzde 7,8'inin ise ABD şirketlerine ait olduğunu duyurdu. Dördüncü sırada ise Kuzey Kore yer alıyor.

En az 100 bin gross ton büyüklüğündeki gemilerle ilgili sayıların değerlendirildiğini açıklayan yetkililer, dünya denizlerinde ulaştırma yapan gemilerin ve gemilerdeki konteynirlerin en fazla yüzde 2’sinin kontrol edilebildiğini, o yüzden kaçak mallarla ilgili gerçek rakamın çok daha fazla olduğunu bildirdi. Çok sayıda gümrük ve güvenlik yetkilisinin diplomatik ilişkileri de göz önünde tutarak Alman bandıralı gemileri daha az kontrol ettiğinin bilindiğini öne süren SIPRI yetkilileri, kaçakçılığı organize eden çevrelerin Alman gemileriyle özellikle Güney Amerika’dan Avrupa’ya uyuşturucu ve Çin’den de Ortadoğu ülkelerine silah taşıdığını açıkladı.

Almanya’nın Somali açıklarında korsanlara karşı yürütülen operasyonlara askeri destek vermesini, aynı zamanda Alman şirketlerine ait gemilerle yapılan kaçakçılığa seyirci kalmasını eleştiren SIPRI, şirket sahibi Alman armatörlerin de gemileri kiraya verdiklerini ve hangi mallarin taşındığını bilmediklerini söyleyerek kaçakçılık konusunda sorumluluk almadığını aktardı.

Ekim 2010’da Alman bandıralı Everest gemisinin Nijerya'daki radikal İslamcı Boko
Haram örgütüne silah taşırken ele geçirildiğini anımsatan SIPRI yetkilileri, gemi taşımacılığı ve gemilerle yapılan kaçakçılığı dünya ticaretinde 'kirli bir delik' olarak tanımladı. SIPRI geçen yıl açıkladığı bir araştırmada AB ülkeleri arasında en çok silah ihraç eden ülkenin de yine Almanya olduğunu ve silah ihracatının son beş yıl içinde yüzde 96’lık bir artış kaydettiğini duyurmuştu. Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler listesinde ilk iki sırada Yunanistan ve Türkiye yer alıyor.

XS
SM
MD
LG