Erişilebilirlik

Gelişmekte Olan Ülkelerdeki Yavaşlama Ekonomistleri Kaygılandırıyor


Uluslararası Para Fonu hafta başında açıkladığı küresel görünüm raporunda Avrupa’daki borç krizi ve gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama nedeniyle büyüme tahminlerini düşürdü. Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke de Senato’da yapılan bir oturumda Amerikan ekonomisi hakkında olumsuz bir tablo çizdi. Uluslararası birçok kurum ve ekonomi uzmanı da gelecekle ilgili benzeri kaygılarını saklamıyor.

2008’deki krizden bu yana dünya ekonomisi hız kazanmakta zorlanıyor. Gelişmiş ülkeler işsizliği azaltamıyor, üç yıldır Avrupa’yı saran borç krizi, finans piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Pazartesi günü IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, Uluslararası Para Fonu’nun 2013 için küresel büyüme tahminini %4,1’den %3,9’a düşürdüğünü açıkladı: “Karamsar bir tablo. Elbette, hala ekonomiyi canlandırma çabaları sürüyor, ama bu, kabul etmek lazım, yavaş gidiyor. Tahmini ciddi oranda düşürmedik, dolayısıyla bu dünyanın sonu değil. Bununla birlikte güçlü bir canlanma olmadığı da açık.”

Canlanma beklenenden de yavaş. Amerika Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, Salı günkü Senato oturumunda, yıl başındaki kısa canlanmadan sonra, ekonominin ve işe almaların tekrar yavaşladığını söyledi: “İmalat sektöründe ve sermaye yatırımlarındaki yavaşlama Avrupa krizinin bir yansıması. Avrupa ve diğer ülkelerdeki yavaşlama Amerika’nın ihracatı üzerinde olumsuz etki yapıyor.”

Ekonomistler de küresel resesyon riskinin arttığı görüşünde. Bunda Çin, Brezilya ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama etkili. Şirinivas Tiruvadantay da bu görüşte: “Son 10 yılda, özellikle de 2008’e kadar, bu ülkeler, zengin ülkelere yaptıkları ihracatı önemli oranlarda büyütmüştü. Ama şimdi Amerika ve Avrupa kalıcı sorunlarla uğraştıklarından, gelişmekte olan ülkelerin zengin ülkelerle ticareti de azaldı.”

Ancak Euro’nun çöküşü engellenirse ve Amerikan Kongresi, 2013’te otomatik harcama kesintilerinin başlamasını ve vergi indirimlerinin sona ermesini önlerse ekonomik canlanma devam edebilir. Standard and Poor’s uzmanı Sam Stovall bu görüşte: “Çin, muhtemelen %7 ila %8 arası bir oranda büyüyecek. Geçen yıl bu oran %9 düzeyinde idi. Amerika’daki büyüme oranı da %2 olarak tahmin ediliyor. Elbette beklenenden daha düşük bir oran ama yine de daha düşük olmasından iyidir.”

Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke, ekonomiyi canlandırmak için gerekli tedbirleri alma sözü verse de bunların neler olabileceğini açıklamadı. Ancak gözlemciler Merkez Bankası’nın , bu ayki toplantısından sonra bazı adımlar atmasını bekliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG