Erişilebilirlik

Gelibolu Firkateyni Hint Okyanusunda Korsan Gemisi Ele Geçirdi


Gelibolu Firkateyni Hint Okyanusunda Korsan Gemisi Ele Geçirdi
Gelibolu Firkateyni Hint Okyanusunda Korsan Gemisi Ele Geçirdi

Hint Okyanusu’nda NATO donanmasına bağlı olarak görev yapan Gelibolu firkateyni personeli 13 Somalili korsanı da sağ yakaladı

Hint Okyanusu’nda NATO donanmasına bağlı olarak görev yapan Gelibolu firkateyni, 13 Somalili korsanı yakaladı.

Genekurmay Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Seyşel adalarının 460 kilometre kuzeydoğusunda, korsanlık amacıyla kullanıldığı sanılan bir gemi ve iki sürat teknesinin de ele geçirildiği belirtildi.

Kenya’ya giden bir Türk yük gemisinin güzergahı üzerinde seyreden Gelibolu firkateyninde görevli deniz komandolarının, korsanları etkisiz hale getirdiği, malzemelerine el koyduğu ve sürat teknelerin imha ettiği bildirildi. Ayrıca müdahale sırasında korsanları silah ve mühimmatlarını denize atarken belgeleyen fotoğraflar çekildiği de kaydedildi.

Genelkurmayın açıklanmasında, korsanların hangi ülkeye götürüldüğünü belirtilmedi. Açık denizde yakalanan korsanlar, çoğunlukla Somali’ye geri gönderiliyor, bazı durumlarda da yargılanmak üzere başka ülkelere teslim ediliyor.

Korsanları yargılama yetkisi ve mahkeme masraflarının karşılanması konusunda uluslararası toplum henüz bir uzlaşma sağlayamadı. Somali hükümeti yeterli yargı mekanizması kurabilecek bir merkezi hükümete sahip bulunmazken, komşu Kenya da mahkemelerindeki yoğunluk yüzünden bu korsanları kabul etmiyor.

XS
SM
MD
LG