Erişilebilirlik

Gelecekte Yaya Güvenliği


Hızlı gelişen teknolojiyle birlikte yaya güvenliğine yeni çözümler üretiliyor

Yaya güvenliğine ne kadar önem verilse de ulaştırma sisteminin altyapısı insanlar değil özellikle motorlu araçlar için tasarlandığından kazaların önüne bir türlü geçilemiyor. 2012’de altyapı düzeni yayalar için hala büyük risk oluşturuyor. Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (National Highway Traffic Safety Administration) araştırmasına göre 2010 yılında Amerika’da trafik kazalarında yaya ölümleri % 4,2, yaralanmaları ise %19 arttı. Sadece Amerika’da 2010 yılında 4 bin 280 yaya ölürken, 70 bin kişi ise yaralandı.

Günümüzde yaya güvenliğini sağlamak için kullanılan dört teknoloji inceledik.

1. Mobileye - İleri Sürücü Destek Sistemi

Mobileye şirketinin geliştirdiği teknoloji, dikkatlerini kaybeden sürücülere yardımcı olmak için üretilmiş. Mobileye sistemi araçlara tehlikeli yakınlıkta bir cisim tanımlayınca sürücüyü uyarıyor.

2012’de Mobileye yeni modeli “Mobileye 5-Series” piyasaya sürdü. Akıllı telefonlara bağlanan sürücü destek sistemi, dalgın sürücüleri alarm ve görüntülü olarak uyarıyor.

Bu teknoloji bazı araba şirketleri tarafından isteğe bağlı ısmarlanırken bazı şirketleri ise arabalarına standart olarak ekliyor.

2. Traficon - Yaya Dedektörleri

Yaya geçitleri her ne kadar aydınlatılsa da dikkatsiz sürücüler yaya geçitlerini görmeyebiliyor. Belçika şirketi Traficon’nun geliştirdiği kamera ve sensorler, dinamik olarak trafik ışıklarını kontrol ediyor. Yayalar yol kenarına geldiklerinde sistem yayayı fark edip trafik ışıklarını devreye sokuyor.

Birçok ürünü olan Traficon’nun C-Walk sistemi, yaya geçidi üzerindeki yayaları fark ediyor ve yeşil ışığın daha uzun yanmasını sağlıyor.

3. Traffic Tech - Pedestrian Switch Pads

Avusturalya’nın Traffic Tech şirketinin geliştirdiği, basınca duyarlı kaldırımlar sayesinde trafik ışıkları sadece yayalar kaldırımın köşesine geldiğinde aktif hale geliyor.

Aynı teknolojinin yollarda arabalar ve bisikletler içinde kullanılması mümkün. Traffic Tech’in teknolojisi ayrıca araçlara sipariş veren restoranlarda (drive through) müşterinin yaklaştığını bildirmek için kullanılıyor.

4. Kapten Plus - Yaya GPS’i

Yaya kazalarından en büyük mağdurları kuşkusuz görme engelliler. Kaplan şirketinin geliştirdiği yaya GPS ürünü özel olarak görme engelliler için tasarlanmış. Yaya GPS’i kullanıcılara gidecekleri yeri tarif etmenin dışında, hangi semtte olduklarını ve yaya geçidine geldiklerinde haber veriyor. Büyük şehirlerde metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında sesli komutla kullanıcıya konumlarını bildirebiliyor. Yaya GPS’i ayrıca keşif aracı olarak da kullanılabiliyor. Ürün ayrıca ev adresi gibi sürekli gidilen yerleri hafızasında tutabiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG