Erişilebilirlik

Geleceğin Otomobilinin Geleceği Tehlikede mi?


Amerikan General Motors şirketi, elektrikle çalışan Chevrolet Volt modeliyle ilgili ciddi değişikliklere gidiyor. Bu kararın elektrikli otomobillerin geleceğini ne yönde etkileyeceği ise merak konusu.

Frederico Goodsaid, elektrikle çalışan Volt otomobilinin en çok sessizliğini seviyor. Frederico benzine bağımlı olmamaktan da memnun.Goodsaid, "İşimle evim arasında 50 benzin istasyonu var, hiçbirine uğramıyorum," diyor.

Volt aküyle en az 75 kilometre yol katediyor. Bu mesafeden sonra da benzinle çalışan motor devreye giriyor ve araç, bu şekilde 550 kilometre daha yol alıyor.

Goodsaid, aküsünü ya evdeki prizde tekrar dolduruyor ya da ofisinin yakınlarındaki doldurma istasyonlarını kullanıyor.

Oto bayii Neil Kopit, Volt satışlarından memnun: "Açıkçası elimizde bize gelen yüksek talebi karşılayacak kadar otomobil yok."



Başkan Barack Obama da, devlet yardımıyla iflastan kurtarılan General Motors şirketini ziyaretinde elektrikli otomobiller konusunda oldukça umutluydu: "Burada geleceğin otomobili üretiliyor."

Yine de Volt 2011 satış hedefini yakalayamadı. Bu yılın ilk iki ayında da satışlar düşüktü. Bu yüzden de şirket, üretimi beş hafta askıya aldı. Bu karar da Volt’un geleceğiyle ilgili soruları gündeme getirdi.

Otomobil sektörü uzmanlarından Lacey Plache, kararı, Amerika’nın Sesi’ne Skype üzerinden değerlendirdi: "Temel sorun, bu otomobilin benzinle çalışan diğer araçlara göre çok daha pahalı olmasından kaynaklanıyor."

Plache, benzin fiyatları iki kat daha artmadığı sürece Volt’un ucuz bir seçenek olmayacağını söylüyor. Yeni model araçların çok daha fazla benzin tasarrufu sağlaması da bir diğer faktör.

Benzinli araçların daha fazla yakıt tasarrufu sağlaması elektrikli otomobilleri zorluyor.


Bir diğer sorun da akü şarj noktalarının azlığı. Şarj için normal bir priz yeterli, ancak, her yerde dolum yapamayacaklarını bilen sürücüler, Volt’la uzun mesafe yolculuklara çıkmak istemiyor. GM, Volt’un üretimini askıya alsa da diğer Amerikalı üreticiler aynı yolda ilerlemiyor. Mark Vaughn Skype üzerinden şunları söyledi: "Gelecek iki yılda Amerikan oto piyasasında en az 20 farklı elektrikli araç modeli olacak."

Bunların iyi bir seçenek olduğu görüşü yaygınlaştıkça da piyasa büyüyecek.

Frederico, iki sene çok uzun bir zaman değil diyor ve şöyle devam ediyor: "Ehliyetimi ilk aldığımda, annemin 1967 model Peugeot’sunu kullanıyordum. Zaman çok şeyi değiştiriyor,"

Ancak yine de elektrikli otomobillerin daha uzun bir yol katetmeleri gerekiyor.


XS
SM
MD
LG