Erişilebilirlik

Geleceğin İşadamlarına Sorumluluk ve Doğa Bilinci Aşılayan Program


Uluslararası bir program, üniversite öğrencilerinin girişimcilik planlarını destekleyerek, iş dünyasına girmeleri, bu şekilde de dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeleri için çalışıyor. Programa katılan bazı öğrenciler Maryland eyaletindeki turistik bir kentin ekonomik durgunluğu aşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Art Willis ve eşi 35 yıl önce bu yat limanını satın almış. Ancak, bir fırtına sonrasında marina harabeye dönüşmüş: “Limanımız kullanılmaz hale gelmişti, her şeyi sil baştan tekrar eski haline getirmemiz gerekiyordu.”

Çifti, şimdi de ekonomik kriz zorluyor.

Art Willis, “Durumumuz çok kötü değil, ama bu ekonomide herkes gibi biz de zorlanıyoruz,” diyor.

Şimdi, Dominic DiMarino liderliğindeki bir grup Washington Koleji öğrencisi çifte yardım ediyor. İlk olarak çevre dostu bir enerji planını uygulamaya sokan öğrenciler bu şekilde enerji israfını azaltıp, binlerce dolar tasarruf etmeyi planlıyor.

Öğrenciler “Özel Teşebbüs Öğrencileri” adlı programa kayıtlı. Program geleceğin işadamlarına sosyal sorumluluk ve doğa bilinci aşılamayı hedefliyor.

Program danışmanı Susan Vowels, öğrencilerin bu şekilde, kar elde etmek kadar insan ve doğaya önem vermeyi öğrendiklerini söylüyor: “Öğrencilerimiz, karar alırken sadece bir tek unsuru dikkate alamayacaklarını öğreniyor, her kararda dünyanın ve insanlığın geleceğini de düşünmek zorunda olduklarını görüyorlar. Çünkü karlılık bir şirketin geleceği ve sağlığı açısından tek yeterli koşul değil.”

Öğrencilerin yat limanı için hazırladıkları plan istiridyelerin daha rahat yaşamasına olanak sağlayacak, bu şekilde liman daha doğa dostu bir işletme olduğunu kanıtlayabilecek.

Art Willis, “Müşterilerimizin çoğu şehirde yaşıyor, dolayısıyla buraya geldiklerinde doğayı korumak için aldığımız önlemleri çok önemsiyorlar. Çoğu zaman da doğayı kirleten bir yat limanı yerine bizim gibi koruyucu olanları tercih ediyorlar,” diyor:

Dominic DiMarino ileride bir müteahhitlik firması kurmayı umuyor, inşa edeceği binaların o bölgelerde yaşayan insanlara zarar değil yarar getireceğini söylüyor: “Etik kurallara dikkat etmeden iş yapmak elbette mümkün. Sadece elde ettiğiniz kara bakıp, o yönde karar almanız da mümkün. Ama önemli olan ahlaksızlık yapmadan, etik kuralları ihlal etmeden kara geçebilmek. Ben işte bu yönde çalışacağım.”

Dominic gibi etik kurallar dahilinde işletmecilik yapmayı planlayan bu gençler, hem kendilerinin hem de tüm dünyanın geleceğini garanti altıma almayı umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG