Erişilebilirlik

Geleceğin Futbol Yıldızları İzmir’de Buluştu


Altınordu Futbol Kulübü’nün altıncı kez düzenlediği İzmir U12 Cup başladı. 24 ülkeden 72 takımın katıldığı turnuvada 12 yaş altı futbolcular şampiyonluk için mücadele veriyor.

İzmir U12 Cup’ın açılışı Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger’in de katıldığı bir törenle yapıldı. Törende konuşan Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan, altı yıl önce sekiz takımın katıldığı organizasyona bu yıl 72 takımın katıldığını vurguladı.

Geleceğin Futbol Yıldızları İzmir’de Buluştu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:48 0:00

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Berger, başlama vuruşunu protokolle birlikte yaptı. Daha sonra U12 İzmir Cup Karma Takımı ile spor yazarları ve yorumcuları bir gösteri maçı yaptı. Müsabakada Beşiktaş'ın unutulmaz oyuncusu Metin Tekin de yer aldı.

Türk ve Suriyeli çocuklar aynı takımda

Turnuvaya katılan takımlardan biri de Suriyeli mülteci çocuklarla Türk çocukların birlikte top koşturduğu Türkiye-AB Dayanışma Takımı. Bu takımda yer alan oyuncular Avrupa Birliği tarafından desteklenen PICTES Programı (Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi) çerçevesinde aynı okulda eğitim görüyorlar. Dayanışma Takımı’ndaki çocuklara, Altınordu Kulübü tarafından da futbol eğitimi veriliyor.

VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Christian Berger, şunları söyledi: “İlk günden bu yana, çocukların Suriye’de gördükleri ve yaşadıkları korkunç olaylardan kaynaklanan travmalarını aşmaları için en önemli konunun eğitim olduğunu düşünüyoruz. Bu, işin bir boyutu. Diğer boyutu ise, bir yere gittiğinizde oradaki toplumun bir parçası olmanız gerekiyor. Bunun en önemli araçlarından biri de dil. Dolayısıyla dil öğrenmeniz gerekiyor. Sadece bir örnek vermek için söylüyorum, biz bu programla yaklaşık 319 bin çocuğa dil eğitimi sağlıyoruz. Okulda başarılı olmanız gerekiyor. İşgücü piyasasında başarılı olmanız gerekiyor. Bu, entegrasyonun bir parçası. İşin ilk ve zor olan kısmı, insani ihtiyaçlar kısmı tamamlandı. Şimdi, sosyo-ekonomik entegrasyona daha fazla ağırlık veriyoruz. PICTES programının en önemli boyutları da işgücü piyasasına erişim, iş bulmak, becerilerin artırılması, mesleki eğitim gibi hususlar”.

51 yabancı, 21 Türk takımı katılıyor”

Türkiye’nin en büyük altyapı sistemlerinden birine sahip olan Altınordu Futbol Takımı’nın İzmir’in Selçuk ilçesindeki İsmet Orhunbilge Tesisleri, 12 yaş altı 1300 futbolcuyu ağırlıyor. VOA Türkçe’ye konuşan kulüp başkanı Seyit Mehmet Özkan bu yıl 51’i yabancı 21’i Türk olmak üzere 72 takımın turnuvaya katıldığını söyledi. “Burada önemli olan yarışmak, yenmek ya da yenilmek değil. Çocukların mutluluğuna odaklanan bir anlayışla, şenlik havasında bu organizasyonu düzenliyoruz” diye konuştu. Özkan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu toprakların çocuklarına güvenen, onların gelişmesine katkı sağlayan Altınordu Kulübü olarak çocuklarımızın Avrupa’nın en ünlü kulüpleriyle birlikte bu şenliğe katılması, onların farkındalıklarını ve gelişimlerini artırıyor. Bütün kulüplerimizden böyle turnuvalar yapmalarını, bütçelerinden bu tür çalışmalara pay ayırmalarını rica ediyorum”.

Üç gün sürecek turnuvada toplam 354 maç yapılacak. İlk iki gün eleme maçlarının yapılacağı İzmir U12 Cup, yarın (Pazar) yapılacak final maçlarıyla sona erecek.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG