Erişilebilirlik

Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Bu Fuarda 


Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Bu Fuarda
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

Geleceğin Endüstriyel Teknolojileri Fuarı FIT’19, İzmir’de açıldı. 24 Şubat’a kadar sürecek fuarda, endüstriyel çözümler alanında teknolojideki ilerlemeler sergileniyor

Üretim süreçlerinin hızla otomasyona dönüştüğü, teknolojik rekabetin öne çıktığı bir dönemde açılan fuarda 170 stant yer alıyor. Otomasyondan elektrik, elektronik ve enerjiye, taşıma, kaldırma ve istifleme sistemlerinden kaynak teknolojilerine, hidrolikten bina otomasyonu ve metal işlemeye kadar pek çok alanda sektördeki en yeni ürün ve hizmetleri barındıran fuar, sekiz ayrı kategoriyle ziyaretçilerini ağırlıyor.

Amaç Türkiye’nin hayal gücünü harekete geçirmek

“Hayal et, parçası ol, işini geleceğe taşı” sloganıyla açılan fuarın amaçlarından biri Türkiye'deki teknolojik hayal gücünü harekete geçirmek, üreticinin uluslararası rekabet gücünü yükselterek sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmak.

Fuarda yer alan pek çok ürün yurt dışı menşeili. Ancak Türk firmalarının da etkisi hissediliyor. Özellikle plastik sektörüne yönelik sistemler üreten yerli bir firmanın Genel Müdürü olan Fethi Akgündüz devletin de bu alanda ciddi teşvikler sağladığını söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını cevaplayan Akgündüz, “Ekipmanların önemli bir kısmını yurt dışından alıyoruz. Fakat tasarım, yazılım ve imalatı kendi kadrolarımızla gerçekleştiriyoruz. Özellikle Uzakdoğu menşeli ürünler fiyat anlamında bizi rekabette zorluyor. Biz de kalitemizi yükselterek rekabet gücümüzü artırmaya çalışıyoruz. Kalitede Avrupa ile yarışacak noktaya geldik” dedi.

Teknoloji yarışında Türkiye’nin durumu

Fuar kapsamında düzenlenen FIT Zirve’de “Dijital Dönüşüme Uyum Sağlamak”, “Beyin Göçüne Karşı Beyin Gücü”, “İmalat Sektöründe Adil Kadın İstihdamı”, “Ekonomik Teşvikler ve İş Modelleri”, “İşbirlikçi Robotlar, Cobotlar ve Otonom Depolar” gibi konu başlıkları, alanının uzmanı konuşmacılar tarafından ziyaretçilerle paylaşılıyor. İşbirlikçi robotlar anlamına gelen ‘Cobot’lar, insanlarla etkileşim halinde çalışabiliyorlar.

Fuarda “Hayatımız 4.0 – Nasıl dijitale dönüşürüz” başlıklı bir sunum yapan Ahmet Burçin Gürbüz, Türkiye’nin bu küresel teknoloji yarışında bir adım geride olduğunu belirtti. Bir tasarım ve teknoloji firmasının kurucusu olan Gürbüz VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Üretilen bu teknolojilerin maalesef çok azı yerli. Türkiye’yi bu yarışta daha ileri taşımaya çalışıyoruz. Üretimin büyük bir kısmının bir ila elli kişi istihdam eden KOBİ’lerde yapıldığı bir ülkede yaşıyoruz. Dolayısıyla KOBİ’leri geliştirme amaçlı çalışmalar yapılıyor. Bakanlığın da ciddi teşvikleri var. Türkiye önümüzdeki yıllarda bu alanda daha ileriye gidecek. Buna inanıyoruz” diye konuştu.

Fuarı gezmek için Bursa’dan gelen ve elektrik-elektronik alanında çalışan Gürol Erden, kendi alanıyla ilgili bütün ürünleri görmeyi amaçladığını belirtti. Erden, “Otomasyon ve koruma sistemleri, sigortalar ve sürücülerle ilgili stantları gezdim. Ürünlerle ilgili firma yetkililerinden bilgi almaya çalıştım” ifadelerini kullandı.

Davulcu robotlar

Fuarda ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği stantlardan biri de bateri çalan robot oldu. Firma yetkilileri, birçok sektördeki otomasyona ve insan gücüne olan ihtiyacın azalmasına dikkat çekmek için böyle bir yöntem tercih ettiklerini söylediler.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG