Erişilebilirlik

‘Oyalama Olursa Güvenli Bölge Çalışmaları Biter’


Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna olası bir harekatının konuşulduğu sırada Ankara ve Washington arasında önemli bir temas gerçekleşti. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile telefonda görüştü. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Akar Esper’a “Oyalama olursa ABD ile güvenli bölge çalışmalarını durdurmaya kararlıyız” mesajını verdi.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan telefon görüşmesine ilişkin yapılan yazılı açıklamada Hulusi Akar’ın “Fırat Kalkanı Harekatında 3 binden fazla DEAŞ’lıyı etkisiz hale getiren Türkiye’nin güneyinde bir terör koridoru kurulmasına izin vermeyeceği” vurgulandı.

Yazılı açıklamada Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda yaklaşık 30 kilometre derinlikte “ağır silahlardan ve teröristlerden arındırılmış bir güvenli bölge/barış koridoru” istediğinin altı çizildi. “Oyalama, geciktirme olursa bu çalışmaların biteceği ve Türkiye’nin bunda son derece kararlı olduğu” mesajının verildiğine işaret edildi.

Türkiye’nin ABD’den beklentisinin YPG’ye desteğini tamamen sonlandırması olduğunun vurgulandığı açıklamada, Bakan Hulusi Akar’ın Mark Esper ile yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin bölgede yaşayan Kürtler, Araplar, Asuriler, Hristiyanlar ve Yezidiler gibi diğer dini ve etnik grupların güvenliğini de istediği belirtildi.

“Görüşmelere devam etmemiz zaafiyet, planların hazır olduğunu söylememiz tehdit olarak algılanmasın”

“Nihai hedefin Suriye’nin kuzeyinde DEAŞ/PKK/PYD/YPG ile her türlü terörist varlığını sonlandırmak, burada barış koridoru tesis ederek Suriyelilerin kendi topraklarına dönmelerini sağlamak olduğu hususu dile getirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yazılı açıklamada Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın daha önce yapmış olduğu “Görüşmelere devam etmemizin, soruna stratejik ortaklık ve NATO’da müttefiklik ruhuna uygun barışçıl çözüm istememizin bir zaafiyet, planlarımızın hazır olduğunu söylemenin de bir tehdit olarak algılanmaması gerektiği iletilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Pentagon: "Askeri operasyonların yakın koordinasyonuna bağlı kalınmasının yolu güvenlik mekanizması"

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan da Akar-Esper görüşmesine ilişkin kısa bir açıklama yazılı geldi. Açıklamada iki bakanın Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu, bölgesel güvenliği ve ikili savunma işbirliğini ele aldıkları belirtildi.

Pentagon'un açıklamasında iki bakanın "Suriye'de güvenlik mekanizmasının uygulanmasındaki ilerlemeyi not ettikleri, mekanizmanın sınır güvenliğinin sürdürülebilir şekilde sağlanması, IŞİD'in yeniden ortaya çıkmasının önlenmesi ve askeri operasyonların yakın şekilde koordine edilmesine tam olarak bağlı kalınmasının yolu olduğunu teyit ettikleri" vurgulandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG