Erişilebilirlik

Gıda Fiyatları Tüm Dünyada Artmaya Devam Ediyor


Gıda Fiyatları Tüm Dünyada Artmaya Devam Ediyor
Gıda Fiyatları Tüm Dünyada Artmaya Devam Ediyor

Birleşmiş Milletler’in verilerine göre gıda fiyatları, rekor seviyeye ulaştığı Ocak ayından bu yana düşmek bilmedi. Gıda fiyatlarındaki artışın nedenleri bölgeden bölgeye fark etse de, uzmanlar arasında ortak kanı fiyatların yakın zamanda düşmeyeceği...

Artık herkes gıdaya daha fazla para harcıyor. Birleşmiş Milletler gıda fiyatı endeksi geçen Temmuz ayında tırmanmaya başlamıştı. Ocak ayında rekor seviyeye erişen endeks o zamandan bu yana fazla düşüş göstermedi. Endeks bir önceki rekorunu 2008 yılında kırmıştı.

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı Shenggen Fan, “Hiç şaşırmadım. Gıda fiyatlarının yükselmesine neden olan etkenler hala mevcut,” şeklinde konuşuyor.

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü Başkanı Shenggen Fan’a göre fiyatların yükselmesinde gıda ürünlerinin yakıt olarak kullanılması baş etken. Son birkaç yılda mısırdan etanol üretimi Amerika’da hızla arttı. Brezilya, şeker kamışından yakıt üretiyor. Avrupa’da ise kanola biyoyakıta dönüştürülüyor.

Bu ürünler, ham petrole alternatif oluşturuyor. Iowa Eyalet Üniversitesi’nden iktisatçı Dermot Hayes, günümüzde gıda ve enerji fiyatlarının birbirine iki yönlü olarak bağlı olduğunu söylüyor: “Ham petrolün fiyatı arttıkça gıda ürünleri enerjide daha çok kullanılır hale geliyor. Öte yandan ulaşımın maliyeti de artıyor.”

Gıda ürünlerinin nakliyat maliyeti, yakıt fiyatları yükseldiğinde artıyor. Tır, traktör ve tarım araçlarının işletim maliyeti de yükseliyor.

Shenggen Fan, refahın arttığı, beslenme alışkanlıklarının değiştiği yerlerde gıdaya olan talebin arttığını söylüyor: “Çin, Hindistan, Brezilya gibi gelişmekte olan ülkelerde insanlar zenginleşiyor. Daha iyi yaşamlar hakettiklerini düşünüyorlar, daha çok et yemek istiyorlar. Bu da tahıl ve hayvan yemine olan talebin artması anlamına geliyor.”

Fan, bir kilogram et üretmek için birkaç kilogram tahıla ihtiyaç olduğunu hatırlatıyor.

Tahıla olan küresel talebin hızla artması tahıl üreten ülkelerin artık çok daha fazla üretmesi gerektiği anlamına geliyor.

Ancak Dermot Hayes geçen kötü hava koşullarının tarımı olumsuz etkilediğini söylüyor: “Amerika’nın Orta Batı kesimi çok fazla yağış aldı. Dünyanın pek çok bölgesindeyse yağışlar yetersizdi. Doğu Avrupa’da kuraklık nedeniyle Rusya ve Ukrayna buğday ihracatını kesmek zorunda kaldı.”

Rusya ve Ukrayna’daki kuraklık nedeniyle buğday fiyatları Temmuz’da yükselmeye başladı.

Hayes, “Doğu Avrupa’da bu yıl durum iyi ancak Amerika için aynı şey söylenemez,” diyor ve şöyle devam ediyor: “Amerika’nın Orta Batı kesimi geçen yılın tersine bu yıl kurak. Amerika’nın ürettiği mısır ve soya fasülyesi miktarının azalmasınınsa kaygı verici olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da gıda fiyatları artış göstermeye devam edebilir.”

Bu da fiyatların daha da artması anlamına geliyor.

Hayes bunun çiftçiler için iyi bir haber olduğunu, yüksek fiyatların tüm dünyada çiftçileri daha çok üretmeye teşvik edeceğini söylüyor. Çiftçilerin giderek artan gıda talebini karşılayacak kadar üretim yapıp yapamayacağı ve iklim değişikliğinin üretimi nasıl etkileyeceği ise merak konusu.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG