Erişilebilirlik

Gazze'de Yine BM Okulu Vuruldu


Refah kentinde saldırıya uğrayan BM okulunda yerde yatan ölü ve yaralılar
Refah kentinde saldırıya uğrayan BM okulunda yerde yatan ölü ve yaralılar

Gazze’de mültecilerin sığındığı bir BM okuluna yönelik saldırıda en az 10 kişi ölürken 35 kişi de yaralandı. Bir BM yetkilisi okul yakınında İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiğini bildirdi.

Görgütanıkları Refah kentindeki saldırı sırasında Filistinlilerin okulun bahçesinde yemek kuyruğunda beklediklerini söyledi. Ölenler arasında çocuklar da bulunduğu bildiriliyor. İsrail ordusu henüz bir açıklama yapmadı.

10 gün içinde üçüncü kez bir BM okuluna saldırı düzenleniyor. İsrail , BM tesisleri yakınından atılan roketlere karşılık verdiğini öne sürüyor.

BM Mülteciler Dairesi sözcüsü son vurulan okulun evlerinden kaçmak zorunda kalan 3 bin müleciyi barındırdığını açıkladı.

Hava saldırısı İsrail’in bazı birliklerini Gazze’den çektiğini, bazılarını da Akdeniz kıyısında yeniden konuşlandırdığı sırada meydana geldi. Bir İsrail askeri sözcüsü İsrail kuvvetlerinin Hamas’ın tünellerini imha operasyonunu tamamlamak üzere olduklarını açıkladı.

Başbakan Benyamin Netanyahu da Cumartesi günü İsrail ordusunun çok sayıda tüneli tahrip ettiğini vurgulayarak Hamas’ın yıllarca uğraştığı stratejik planları bozduklarını söyledi. Netanyahu ayrıca, bir aya yakın süredir devam eden Gazze operasyonu boyunca çok sayıda Hamas hedefini vurduklarını ve yüzlerce militanı öldürdüklerini savundu.

İsrail Başbakanı, saldırılara son vermemesi durumunda Hamas’a hoşgörüsüz davranacakları uyarısında bulundu.

Gazze’de ölen sivil Filistinliler’e de değinen Netanyahu, ülkesinin “Gazze’nin barışçı vatandaşlarına karşı hiçbir şeyi olmadığını” söyledi. Ölen ve yaralanan her bir sivil için üzgün olduğunun altını çizen İsrail Başbakanı, bölgenin yeniden yapılandırılması için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Filistinliler, Gazze’de üç haftadır süren İsrail bombardımanında bin 600’ü aşkın kişinin öldüğünü bildiriyor. Ölenlerin büyük çoğunluğu sivillerden oluşuyor. Ayrıca 8 binin üzerinde kişi de operasyonlarda yaralandı. İsrail ise, 60’tan fazla asker ve üç de sivil kaybetti.

İsrail Kahire’de Filistinliler’le yapacağı ateşkes görüşmelerine heyet göndermeyeceğini açıkladı. İsrailli yetkililer, cuma günkü 72 saatlik ateşkesin iki saat dolmadan bozulmasından Hamas’ı suçluyor.

Buna karşın bir Filistin heyeti üst düzey ABD ve Mısırlı yetkililerle ateşkes görüşmeleri yapmak üzere Kahire’ye vardı.

Hamas’ı ateşkesi bozmakla suçlayanlar arasında Başkan Barack Obama ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da bulunuyor.

İsrail Gazze’nin tamamen silahlı militanlardan arındırılmasını istiyor. Hamas da, İsrail ve Mısır’dan Gazze’nin ekonomisini yok eden ablukayı kaldırmasını şart koşuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG