Erişilebilirlik

Gazze'de Yakıt Sıkıntısı


Gazzeliler günün çoğunu karanlıkta geçiriyor
Gazzeliler günün çoğunu karanlıkta geçiriyor

Mısır hükümetiyle Hamas arasında yaşanan bir anlaşmazlık, Gazze’de yakıt ve elektrik sıkıntısına yol açtı. Hamas’ın kontrolündeki Gazze’de bugünlerde sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor. Bölgede yaşayan bir milyon 700 bin kişi, su, temizlik ve sağlık hizmetleri açısından yetersiz koşullar altında idare etmeye çalışıyor.

Gazze’de yeni bir akşam. Yakıt sıkıntısı yüzünden halka günde ancak altı saat elektrik veriliyor.

Normalde yoğun trafik olan caddelerden geçen araç sayısı az. Benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar var. Yakıt ve yemeklik gaz fiyatları üç katına çıkmış. O da bulunabilirse.

Ayman Gabain terzilik yapıyor. Elektrik ve jeneratörleri çalıştıracak yakıt olmadığı için çok insan gibi, o da iş yapamıyor, “Çalışan tek sektör inşaat. İnsanların çoğu inşaatlarda çalışıyor. Diğer sektörler, neredeyse tamamen durdu,” diye konuşuyor.

Jeneratör bayisi işleten Ebu Muhammed başka bir sektörde çalışmanın imkansız olduğunu söylüyor, “Tavuk satamazsınız, garaj işletemezsiniz, çünkü elektrik yok. Hayvan yemi alamazsınız, çünkü su yok. Bir gün suyu kesiyorlar, bir gün elektriği,” diyor.

Yaşanan kriz, Mısır’la Hamas arasındaki siyasi anlaşmazlığa bağlanıyor. Mısır Gazze’ye yakıt sağlıyor. Gazze’yi kontrol eden Hamas, yakıt tankerlerinin, İsrail üzerinden dolanması yerine doğrudan sınırı geçerek Mısır’dan gelmesini istiyor.

Mısır hükümetiyse yakıtı sınır üzerinden göndermeyi kabul etmiyor, Hamas’a ekonomik abluka uygulayan İsrail üzerinden göndererek bu şekilde Gazze’nin sorunlarından İsrail’in sorumlu kalmasını istiyor. İsrail Hamas’ı terör örgütü olarak tanımlıyor.

Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan ise krizden İsrail hükümetini sorumlu tutuyor, “Sorun bizde değil. Biz Filistin halkı üzerindeki baskının hafifletilmesi için en iyisini yapıyoruz. Sorun ablukadan kaynaklanıyor. Bu abluka, baskıcı, ahlaksız ve insani değil,” diyor.

Sorumlu kim olursa olsun, Gazzeliler’in sabrı taşıyor ve soruna bir an önce çözüm bulunmasını istiyor. Geçen Cuma İsrail ve Hamas dokuz mazot tankerinin girişine izin verdi. Ancak bu 450 bin litrelik bu dizel yakıtı tek bir elektrik santraline bir gün yetebilir. Yetkililer yakıt geçişini arttırmanın yollarını görüşmeye devam ediyor.

XS
SM
MD
LG